Nesten én av tre barn ønsker at voksne skal droppe all alkohol rundt barna, viser ny undersøkelse.

Desember er den måneden det kjøpes mest alkohol i Norge, og mange voksne forbinder de ekstra vinglassene med feiring, gode venner og glad stemning.

Mange barn, derimot, forbinder de ekstra vinglassene med usikkerhet og frykt.

Det kan helsesøster Tale Maria Krohn Engvik, også kjent som «Helsesista», bekrefte. Krohn Engvik er helsesøster på Snapchat, altså er hun i kontakt med tusenvis av barn og unge i løpet av året via sosiale medier.

Ble kontaktet av barn på natta

I fjor hadde ikke Helsesista samvittighet til å ta seg juleferie fordi hun ble kontaktet av så mange barn og ungdommer som hadde en vond julefeiring på grunn av alkoholbruk i hjemmet.

- Jeg vet ikke akkurat hvor mange meldinger jeg mottok, men det var voldsomt mange. Såpass mange at jeg ikke rakk å ta meg fri. De dagene jeg hadde tenkt å ta fri, ble jeg sittende å chatte med barn og unge som hadde det vondt fordi noen i familien drakk for mye, sier Krohn Engvik til Nettavisen.

På nyttårsaften satt hun våken til klokka 04 på natta fordi det var så mange barn som søkte trøst og støtte via Snapchat. Hun la sine egne barn klokka ni på kvelden, og ble deretter sittende med telefonen for å ta unna alle meldingene.

- Jeg aner ikke hvor mange jeg snakket med bare på nyttårsaften. Mange kontaktet meg på dagen fordi de gruet seg til kvelden. Det var meldinger som denne: «Vi skal bort til naboen og jeg gruer meg sånn fordi jeg vet at mamma ikke kommer til å kunne gå hjem». De vet hva som kommer, disse barna. De vet hva som venter dem når alkoholen kommer på bordet, sier Krohn Engvik.

Helsesista ble først intervjuet av God morgen Norge på TV 2 om samme tema.

Vanlig folk, med vanlige jobber

Mellom 90.000 og 150.000 barn lever med foreldre som har rusproblemer, forteller Krohn Engvik.

- Vi må huske på at alkoholikere ofte er helt vanlige folk. Det er gjerne foreldre med helt vanlige jobber. Mange tenker på alkoholikere som de som sitter med tom flaske på en benk i parken, men det er ikke 90-150.000 barn som har foreldre som sitter på parkbenker, sier Helsesista.

LES OGSÅ: Ungdomsskolelærer «Erik» drikker seg full hver dag

En undersøkelse fra 2017, viser at 22 prosent av oss har sett foreldre være beruset med barn til stede i jula. Organisasjonen Av og til er hvert år ute med samme oppfordring:

Snakk sammen om alkohol før julefeiringen begynner - også med storfamilien. Det er Helsesista helt enig i.

- Voksne må bli flinkere til å snakke sammen når noe går galt. Hvis en i familien ble litt for full en kveld i jula, så må man snakke med barna om det. Si noe sånt som dette: «I går synes jeg det gikk litt over styr, hvordan opplevde du det?» Ofte skjer slike ting uten at noen kommenterer det, og da sitter de igjen med følelsen av at de ikke får lov til å snakke om det, sier Krohn Engvik.

Trenger du noen å snakke med? BARsnakk er en anonym chattetjeneste for deg som har en mor, far eller andre du bryr deg om med rusproblemer. Ta kontakt her.

Barn ønsker mindre drikking

Alkoholvett-organisasjonen Av og til undersøkte nylig hvorvidt det er en forskjell på barn og voksnes oppfatning av hvor mye alkohol som er greit å drikke rundt barn.

Det viste seg at barn ønsker at de voksne skal drikke mindre enn det de voksne selv synes er greit.

Mens bare 11 prosent av barn og unge (8-19 år) mener det er greit at voksne drikker tre glass eller mer når de er sammen med barn, mener 28 prosent av voksne at tre glass eller mer er innafor.

LES OGSÅ: Global studie: All alkoholbruk er skadelig

29 prosent av barn og unge mener derimot at voksne bør droppe all alkohol rundt barna, mens bare 13 prosent av voksne synes det samme.

Totalt 58 prosent av de voksne synes det er greit med ett eller to glass (20 prosent sier ett glass, mens 38 prosent sier to glass). Randi Hagen Eiksrud, generalsekretør i organisasjonen Av og til, synes i utgangspunktet det høres fornuftig ut.

- Det går som regel fint at foreldrene drikker et glass vin eller en øl til juleribba. men det vil variere fra barn til barn - og familie til familie, sier Hagen Eiksrud.

- Hvor mener Av og til at grensen går?

- Vi setter ingen absolutt grense, det er opp til hver enkelt forelder å vurdere hva sine barn tåler.

Lykkepromille for voksne, utrygt for barn

Uten å sette noen «enhetesgrense», oppfordrer både Av og til og Helsesista til å begrense alkoholinntaket rundt barna.

De understreker at barn liker de voksne aller best når de oppfører seg som normalt og ikke endrer oppførsel. For selv om endringen i oppførsel oppleves som utelukkende positiv for voksne, når man inntar «lykkepromillen» med røde kinn og litt høyere latter, så har ikke barna nødvendigvis den samme opplevelsen.

- Når man er beruset tolker man ikke signal på samme måte, og man er ikke like sensitiv i kontakt med andre. Dette merker barn og de ser at foreldrene oppfører seg annerledes. For mange er det skremmende, utrygt og rart, sier Helsesista, og legger til:

- For å bruke et annet eksempel: Da jeg var lite så jeg aldri foreldrene mine fulle, men jeg husker godt at jeg reagerte hver gang pappa klippet skjegget. «Er det pappa? Han ser så annerledes ut,» tenkte jeg. Barn vil nemlig se foreldrene sine slikt de er vant til.

Helsesista får støtte fra Hagen Eriksrud i Av og til.

- Det varierer fra barn til barn hvordan det oppleves å se foreldrene beruset. Noen kan takle det fint, mens andre blir urolige av å se at foreldrene endrer oppførsel. Så her må hver enkelt forelder kjenne sine egne barn, og tilpasse alkoholinntaket deretter, sier Hagen Eriksrud.

Dette sier barna om voksnes alkoholbruk rundt barn:

Dette sier de voksne om eget alkoholbruk rundt barn: