RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Werner Juvik/Helsetilsynet

Helsetilsynet slo Afghanistan-alarm

Sist oppdatert:
Da Helsetilsynet ble orientert om legemangelen for norske soldater i Afghanistan, ble Helse- og omsorgsdepartementet straks varslet.

Det opplyser direktøren for Statens helsetilsyn, Lars E. Hanssen, til Nettavisen.

Det var generalmajor Leif Sverre Rosén, som da var sjef for Forsvarets sanitet, som tok initiativ til et møte med direktøren for Statens helsetilsyn i juni i år.

- Rosén ba om et møte med meg, og 14. juni var han på mitt kontor og orienterte meg om situasjonen med legemangel for de norske soldatene i Afghanistan, sier Lars E. Hanssen.

I et vakuum
Hanssen sier at de fleste helselovene bare gjelder i Norge. I et møte han hadde med Helse- og omsorgsdepartementet 18. juni tok han opp problemet i Afghanistan.

- Helsetilsynet fører tilsyn med Forsvarets sanitet i Norge, men jeg måtte få avklart om vi har noen tilsynsrett overfor Forsvarets sanitet i utlandet, sier Hanssen.

Departementet ba ham to opp saken i brevs form og svaret Helsetilsynet fikk viser at helsetjenester for norske soldater i utlandet befinner seg i et tilsynsmessig vakuum.

- Helsetilsynet har verken rett eller plikt til å føre tilsyn med Forsvarets sanitet i utlandet, sier Hanssen.

- Reagerte raskt
Hanssen sier at Roséns henvendelse var en bekymringsmelding og at Helsetilsynet tok den alvorlig.

- Bekymringsmeldingen var av en slik karakter at vi fant grunn til å kontakte departementet om saken. Vi reagerte raskt, sier Hanssen.

Helsetilsynet har nå bedt departementet om å vurdere en forskrifts- eller lovendring, slik at de kan føre tilsyn med Forsvarets sanitet i utlandet. Hanssen sier at Helse- og omsorgsdepartementet skal ha møter med Forsvarsdepartementet om saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere