RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helvetesdøgn med drapssiktede

Sist oppdatert:
Runa ble offer for Berit Thorstensen (51), som nå er siktet for to drap i Søndre Land. - Det har ødelagt livet mitt, sier hun.

Nettavisen møter Runa lørdag formiddag i hennes leilighet i Oslo sentrum. For sju år siden ble hun selv offer da den drapssiktede kvinnen skal ha sperret henne inne på badet, for så å tømme leiligheten hennes for verdifulle gjenstander.

- Hun hadde med seg halvbroren sin, som også er siktet for drapene, forteller Runa.

Med skal også den tredje personen som er mistenkt i drapssaken i Søndre Land ha vært, en 42 år gammel mann.

- Ble dratt etter håret
Runa forteller at det hele startet med at hun gjennom en felles bekjent besøkte dobbeltdrapssiktede Berit Thorstensen i hennes leilighet i Oslo sentrum.

Bakgrunnen var at de begge hadde en stor interesse for antikviteter.

- Vi gikk forbi der hun bodde, og stakk innom for å se på antikvitetene hennes. Hun hadde veldig mange gamle, fine ting, sier Runa til Nettavisen.

Noe tid senere kom så Berit (51) på overraskende besøk til henne.

- Vi drakk kaffe og snakket, og hun var kjempehyggelig. Jeg hadde to vikingesverd som hun var interessert i, og som hun fikk med seg. Men hun hadde ikke penger da, sier hun.

Derfor kom Berit tilbake, og det var da dramaet skal ha startet. For plutselig en morgen ble hun brått vekket av at hun, hennes halvbror Knut Arne Thorstensen og Berits samboer sto på soverommet hennes.

- Jeg ble dratt etter håret til badet. Døren ble låst og leiligheten ble tømt for verdier, forteller Runa.

Innesperret i 16 timer
Mens leiligheten hennes ble tømt for verdifulle antikviteter, som hun hadde mye av, skal Runa ha blitt innesperret på badet. Hun var livredd for at de skulle gjøre noe mot henne.

- Jeg satt innesperret på badet i 16 timer, og jeg visste vel ikke om jeg skulle slippe levende fra det. Da jeg kom meg ut var leiligheten helt tømt. Det var ikke en ting igjen, sier hun til Nettavisen.

Mens de holdt på og romsterte i leiligheten, og mens de skal ha kjørt av gårde noen av møblene, holdt halvbroren Knut Arne, som også er siktet for drapene i Søndre Land, vakt, ifølge henne.

- Han slapp meg ut fra badet så jeg fikk tatt meg en røyk. Jeg fikk da høre at hun hadde sagt at jeg skyldte henne penger, men så var det det motsatte som var tilfellet, sier Runa.

- Hun var sjefen
Hun sier at hun ble svært så overrasket over hvor annerledes Berit var da hun på nytt dukket opp.

- Da var hun ikke til å kjenne igjen. Hun var helt iskald, og dikterte disse guttene som om de var slavene hennes, sier Runa.

- Han halvbroren hennes virket rett og slett redd for henne, sier hun.

Det samme bekrefter også flere kilder VG har snakket med, at Berit var den ubestridte sjefen i miljøet. Ifølge kildene så skal broren Knut Arne ikke har turt å gjøre noe uten å konferere med søsteren først.

Både Berit og Knut Arne tilhører et belastet miljø, og er begge tidligere dømt i flere saker.

- Ødela livet mitt
Runa anmeldte Berit og Knut Arne for frihetsberøvelse, men på dette punktet ble Berit frikjent da saken ble behandlet i Oslo tingrett i 2002.

- Jeg vet ikke hvorfor hun ble frikjent, for det ødela livet mitt. Det var jo hun som var sjefen. Av en eller annen mystisk grunn så trodde de mer på henne enn på meg, sier Runa.

Tyveriet fra leiligheten ble Berit dømt for, til fengsel i 30 dager. Fullbyrdelsen av dommen ble imidlertid utsatt med en prøvetid på to år.

Broren Knut Arne ble derimot dømt for å ha holdt Runa innesperret.

«Fornærmede var redd, gråt, forsøkte å komme seg ut, men klarte det ikke da døren var lårst fra utsiden», står det i dommen mot han.

I dommen står det at Runa skal ha blitt sluppet ut av Knut Arne før de dro fra stedet. Retten begrunner frikjennelsen av Berit for domfellelse for frihetsberøvelse med at det må foreligge en «uttrykkelig eller underforstått avtale om medvirkning for at man skal kunne domfelles», og at retten mener at dette ikke er godt nok bevist.

(Saken fortsetter under bildet)

- Har ødelagt livet mitt
Etter den dramatiske hendelsen så har Runa vært redd for at de skulle oppsøke henne på nytt.

- Jeg har vært redd for dem i mange år. For jeg anmeldte det jo. Jeg har tenkt at de hevner seg sikkert, sier Runa.

Hun er nå lettet over at Berit, Knut Arne og Berits samboer er tatt.

- Jeg er veldig lettet over at de endelig er puttet i fengsel, men det er fryktelig at det måtte koste liv, sier hun til Nettavisen.

Etter at drapssaken ble kjent, har mange av de vonde minnene dukket opp igjen. For saken for sju år siden har ødelagt mye, sier hun.

- For tre år siden flyttet jeg til Karasjok for å komme meg vekk fra Oslo. Jeg har hele tiden levd i frykt for dem, og i hvert fall for henne, sier Runa ettertenksomt.

- Hva tenkte du da du hørte om det første drapet?

- Jeg ble ikke overrasket i det hele tatt, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere