Gå til sidens hovedinnhold

- Hematuri vanligvis ikke farlig

Heldigvis er de fleste lidelser der blod i urinen kan være symptom på uskyldige og godartede, sier urolog Einar Christiansen.

TV 2 Nyhetene gir deg de siste oppdateringene.

- Det finnes ingen grunn til å anta at kongen feiler noe alvorlig, men det er viktig at folk flest er klar over at blod i urinen må undersøkes omgående. Blødningen kan være tegn på stener i nyrene eller blæren. Det kan komme fra nyrebekken eller urinledere, sier urolog Einar Christiansen til NTB.

Christiansen leder Urologisk senter i Oslo og er spesialist på sykdommer i urinveiene hos menn.

- I sjeldne tilfeller er hematuri det første tegn også på alvorlige lidelser som svulster av forskjellig slag. Derfor er det viktig at menn som oppdager blod i urinen, straks søker lege, sier Christiansen.

- Jeg aner selvsagt ikke noe om kongens sykdom, men det normale i slike situasjoner er at man starter undersøkelsene med å utelukke de alvorlige diagnosene. Det gjøres vanligvis med systeskopi og røntgen. Som regel tar det kort tid å fastslå hva hematurien skyldes, sier urologen.

Han regner med at kongen vil gjennomgå systeskopi for å undersøke blæren, og i tillegg uranografi. Da benytter legene kontrastvæske før røntgenundersøkelsene av hele urinveissystemet. En nyere undersøkelsesmetode er computertomografi som kartlegger både de øvre og nedre urinveiene, melder NTB.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus