RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hemmelig avtale frem i lyset

Foto: Politiet
Sist oppdatert:
Borgarting lagmannsrett krever at den hemmelige Munch-avtalen skal på bordet i løpet av få timer.

Det er ankebehandlingen i den mye omtalte Wonderboy-saken som nå kan få den skjulte Munch-avtalen fram i lyset. Retten mener at det i denne avtalen kan være beviser som er vesentlige for straffeutmålingen i saken.

Nettavisen har tidligere skrevet hvordan en av de dømte fikk usedvanlig lav straff i tingretten. Denne mannen, som omtales som «onkel Skrue» i det kriminelle miljøet er en nær bekjent av David Toska og skal stå sentralt i den hemmelige Munch-avtalen som ble inngått i 2006.

Les: - Århundrets mildeste dom

Fikk bonus
Ifølge Nettavisens avsløringer spilte «onkel Skrue» en sentral rolle i tilbakeleveringen av Munch-maleriene etter tyveriet av Skrik og Madonna i 2005. Til tross for at han er straffedømt en rekke ganger, og en nær venn av David Toska, fikk han bonus for sin rolle i Munch-saken. Den hemmelige avtalen som ble inngått har både justisminister Knut Storberget og Riksadvokat Tor-Aksel Busch forsøkt å benekte at eksisterer.

I forbindelse med ankebehandlingen av den omfattende narkotikasaken Wonderboy har en av forsvarerne, Arve Ringsbye, bedt om at Munch-avtalen må bli framlagt for retten, slik at man skal få innsyn i hvorfor Toskas venn, «onkel Skrue», fikk en usedvanlig lav dom for kriminelle forhold som var langt mer alvorlig enn det hans egen klient er dømt for.

- Jeg vil ikke gå inn i detaljer, men jeg kan bekrefte at jeg vil begjære et rettslig innsyn i om det finnes en avtale mellom påtalemyndigheten og en eller flere tiltalte. Men jeg vil ikke relatere dette til noen annen sak enn den vi behandler, sier Arve Ringsby til Nettavisen.

Han forsvarer en kvinne som er tidligere ustraffet og som er tiltalt i den omfattende narkotikasaken. Hun ble dømt til to og et halvt års fengsel for heleri av 200.000 kroner og innførsel av 15 kilo hasj. En av hovedmennene, som er tidligere straffedømt, fikk derimot kun et halvt år lengre straff for innførsel av 100 kilo hasj og heleri av 4,3 millioner kroner.

Retten tror avtalen finnes
Retten mener at dette kan skyldes en skjult avtale mellom David Toska og/eller «onkel Skrue» og påtalemyndigheten i forbindelse med utleveringen av maleriene Skrik og Madonna. Derfor ønsker rettens dommere nå å se avtalen, hvis den eksisterer.

Borgarting lagmannsrett påla torsdag påtalemyndigheten om å fremlegge avtalen for rettens fagdommere før fredag klokken 09. Det betyr at verken advokater, tiltalte eller offentligheten i førsteomgang får kjennskap til innholdet i avtalen. Likevel vil en slik fremleggelse gi det endelige svaret på om avtalen eksisterer eller ikke.

Avtalen skal være inngått mellom påtalemyndigheten og det kriminelle miljøet rundt David Toska. Advokaten som sto for forhandlingene med påtalemyndigheten var Toskas advokat Øystein Storrvik. Det har lenge blitt spekulert i hva disse kriminelle fikk i bytte mot Munch-maleriene Skrik og Madonna.

Prøvd i Høyesterett
Statsadvokat Geir Evanger sa i retten at påtalemyndigheten ved Riksadvokaten har taushetsplikt i saken etter Høyesterett i februar 2007 slo fast at navnene på de som hjalp politiet med å få tilbake Munch-maleriene,. skal forbli hemmelige.

Les: Politiet hadde Munch-hjelper

Innfallsvinkelen denne gangen er altså en annen. I 2007 var temaet at noen ukjente personer hadde hatt kontroll med Munch-maleriene, og at disse personene ville vært interessante for straffesaken etter Munch-ranet. Denne gangen er teorien altså at «onkel Skrue» hjalp med Munch-maleriene og at han nå har fått betalt med lavere straff.

Påkjærer ikke-eksisterende avtale?
Til Nettavisen sier Evanger torsdag at påtalemyndigheten nå vil vurdere hvilke rettslige muligheter de har.

- Vi er pålagt å fremlegge en eventuell avtale. Vi vil om vi kan eller skal påkjære dette, og vil komme med et svar innen i morgen klokken 09 sier Evanger.

- Men hvis det ikke eksisterer en avtale, så er det vel ingenting å påkjære?

- Du kan ikke lese svaret slik. Du kan strekke dette i alle retninger, men saken er at retten har pålagt oss å fremlegge en eventuell avtale, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere