RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hemmelig overnatting for Gamal-juryen

Foto: Knut Fjeldstad (Scanpix)
Sist oppdatert:
Juryen i Hosein-saken kan bruke opp til to døgn på å avgjøre skyldsspørsmålet. Agder lagmannsrett har derfor allerede bestilt overnatting.

Ifølge TV2 Nyhetene har retten allerede sikret overnatting på et hemmelig sted for juryen som skal dømme Gamal Hosein natten mellom onsdag og torsdag. Overnattingsstedet er ikke langt fra Skien.

Onsdag er dommens dag. Lagmann Arne Christiansen skal holde sin rettsbelæring fra klokken 09 og holder trolig på en times tid, for å gi juryen den siste formaning og juridisk veiledning.

Hvis juryen ikke har klart å bestemme seg innen i ettermiddag, vil de ti jurymedlemmene bli fraktet i buss til det hemmelige stedet – for deretter fortsette drøftingene torsdag.

Lagmannsretten håper kjennelsen skal komme allerede onsdag, men er altså forberedt på at det kan ta tid.

- Håper de bruker lang tid
Gamal Hosein sier til TV2 at han synes juryen har virket interessert og har notert flitting.

- Jeg håper juryen bruker to dager. At de bruker lang tid, vil jeg ta som et tegn på frikjennelse, sier Hosein.

Politiker-jury
TV2 Nettavisen vet at minst åtte av 12 jurymedlemmer i Hosein-saken er eller har vært aktive i partier i sine hjemkommuner, flere av dem i sentrale verv. Blant jurymedlemmene er det to fra Arbeiderpartiet, to fra Høyre, en fra Senterpartiet, en fra KrF, en fra Venstre og en fra Pensjonistpartiet.Kommunestyrene landet over er nå i gang med oppnevning av legdommere til en ny fireårsperiode. I Skien kommune sier rådmann Knut Wille at politikerne foretar valgene akkurat slik de har gjort i tidligere år.

- Vi har ikke fått beskjed om noe annet sier Wille. Oppunder 1000 legdommere skal velges i Skien, og partiene fordeler legdommervervene seg imellom etter styrkeforholdet de har i kommunen.

70 prosent aktive politikere
En undersøkelse som TV 2 gjorde i 1999, dokumenterte at over 70 prosent av legdommerne i lagmannsretten var aktive politikere, lokalt, på fylkesplan eller i rikspolitikken.

Sentrale politikere som Jørgen Kosmo fra AP og partileder i Høyre Jan Petersen ba den gang lokale partilag om å slutte å oppnevne egne medlemmer som legdommere fordi det lett kan føre til en sammenblanding av lovgivende og dømmende makt.

Som følge av TV2s undersøkelse ble det nedsatt et utvalg som leverte forslag til endring av valgordningen for legdommere. Forslagene ble lagt fram for over et år siden og så sendt på høring. Utvalget foreslo en endring som vil føre til at legdommerne som helhet blir mer representative for befolkningen. Forslagene ligger fortsatt til behandling i justisdepartementet.

Forsvarer i Hosein-saken, Jon Christian Elden, sier at legdommerne, slik han møter dem i tingrett og i lagmannsrett, ofte er preget av elitisme og at de ikke er et tverrsnitt av befolkningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere