RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hemmelige bevis avgjøres neste uke

Sist oppdatert:
Neste fredag får Nokas-forsvarerne en uvanlig invitasjon til lagmannsretten.

Kampen om de hemmelige Nokas-bevisene fortsetter i Gulating Lagmannsrett parallelt med Nokas-rettssaken i Stavanger.

Og fredag neste uke slipper de 13 hovedforsvarerne til i lagmannsretten for å komme med sine innspill. Etter det TV 2 Nettavisen erfarer er det uvanlig og nærmest oppsiktsvekkende at det inviteres til muntlige forhandlinger i et straffekjæremål.

- Dette tyder på at de (lagmannsretten, red.anm.) anser saken som både viktig og prinsipiell, sier advokat John Christian Elden til TV 2 Nettavisen.

Fornøyd med fremdrift
Elden, som forsvarer Nokas-tiltalte Erling Havnå, har helt siden i fjor jobbet for å få ulevert avlyttingsmaterialet politiet stemplet som «ikke relevant» og dermed holdt tilbake for forsvarerne. Elden legger ikke skjul på at han er tilfreds med fremdriften i saken.

- Jeg er godt fornøyd med at vi får muntlige forhandlinger om spørsmålet også i lagmannsretten, samt at retten har berammet rettsmøtet så kort tid frem i tid at det vil kunne få reell betydning for avgjørelsen av Nokas-saken i tingretten, sier Elden.

2-0 til Nokas-forsvarerne
Forenklet sagt er stillingen nå 2-0 til Nokas-forsvarerne over påtalemyndighetene.

Først vant Elden frem i Høyestrett og påtalemyndigheten måtte utlevere over 1000 timer med telefonavlyttingsmateriale. Men til tross for Høyesteretts kjennelse valgte påtalemyndighetene likevel å holde tilbake seks saker fordi de mente at frigivelse kan føre til fare for liv eller helse til polititystere eller spanere, eller at informasjonen i avlyttingsmateriellet kan hemme politiets arbeid. De har derfor bedt retten ta en ny runde for å få det hemmeligholdt med hjemmel i straffeprosesslovens paragraf 242a.

242a-saken startet i Stavanger tingrett for to uker siden, og også her vant Nokas-forsvarerne frem. Påtalemyndighetene har påkjært også denne kjennelsen og neste fredag møtes partene i Gulating lagmannsrett.

- Hemmelighetskremmeriet bidrar bare til spekulasjoner om hva de vil skjule. Jeg regner med at lagmannsretten nå vil få avsluttet tvisten på en fornuftig måte, sier en optimistisk Elden til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere