RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hemmeligheter på havets dyp

Sist oppdatert:
Det er liv og farger på din vanlige badestrand som du ikke ser. Dykking er den nye familiehobbyen. Se bildene fra dypet.

Det høres en pshhlyd, det bobler unaturlig i vannoverflaten.

Dykkerelev Allis Angell ser forskrekket opp bak seg. Alt er klart- tørrdrakt, svømmeføtter, maske og snorkel. Men noe er riv ruskende galt.

Dykkerleder Stine Kirkebø kaster seg ut fra brygga og svømmer i vill fart bort til dykkerelevene som gjør seg klare til å gå ned.

- Det er hull i trykkluftslangen. Vi må skru av lufta, sier hun andpusten mens hun svømmer. Så er hun der og vrir åpneren til tanken mot av. Krisen avverget

Se bilder nederst i saken

- Det kunne blitt eksplosjon og mye snørr og tårer av den druen, det. Derfor skal utstyret sjekkes før man går i vannet, slår hun fast.

En slange som plutselig bestemte seg for å ha gjort sitt, lagde en utposning som kunne ha sprukket når som helst. Heldigvis skjedde det ikke.

- Kom, Allis, vi må skaffe deg et nytt slangesett, sier Stine myndig.

- Jeg er sliten, jeg, sier Allis og tar plass i en trapp med dykkerutstyret fortsatt på.

En halvtime senere svømmer hun tur på 15 meters dyp og smiler bak dykkermasken. Der åpenbarer det seg et vell av farger og liv. Og den ferske eleven er nesten ferdig utdannet.

- Fascinerende
Tre dager tidligere, siste uka i fellesferien er det trangt om plassen i bassenget på Linderud bad i Oslo. Vi er med15 deltagere på PADI-grunnkurset ved Hydras dykkerskole, derav tre 14-åringer, og fire instruktører. De er klare til å gå i bassenget. Nå skal teorien fra klasseromsundervisning tidligere på dagen prøves ut.

- Dette virker kjempegøy, sier Åse-Marit Sjursø. Hun har alltid synes havet og dykking virker fascinerende. Da sønnen Andreas nådde i alderen der han kunne få dykkersertifikat, meldte hun seg på sammen med ham.

- Jeg har drevet fridykking i mange år. Nå som ungene er ute av redet, var det på tide å gjøre noe jeg har drømt om i årevis. Og som jeg kan bruke når jeg reiser på ferie, sier Viggo, som er eldst av gjengen.

Gard Greger Olsen, Sting Henning Svensson og Martin Gregersen fant ut at de ville bruke en av sine siste ferieuker på noe mer spennende enn å ligge på stranden. Anne Melaas vil dykke etter en regatta i tropiske farvann da hun har noen dager til overs.

Første møtet
15 personer følger konsentrert med instruktørene. Det demonstreres hvordan utstyret skal settes sammen. Bruken kommer etterpå.

- Når dere skal få på tanken, jekker dere inn slik, så blir den stram. Så skal dere skru på ventilene med kun to fingre. Ellers blir det nesten umulig å få dem opp etterpå, sier dykkerinstruktør Tomas Hajek i Hydra med myndig stemme.

Guttegjengen Gard, Fredrik og Stig trekker seg tilbake for å prøve på egenhånd.

- Der tror jeg den satt, sier Gard fornøyd.

Det gjorde den og mer praktiske oppgaver også. Guttegjengen, som aldri hadde pustet under vann noensinne, gjennomførte sin første økt under vann eksemplarisk.

Puste, blåse bobler, puste ved hjelp av kompisens utstyr, utligne trykk i ørene.

- Men det ekleste var å få maska full av vann, sa Gard da han kom opp til overflaten.

Det ble ikke siste gangen.

Ny trend
Er du glad i å bade? Hvorfor ikke ta det litt lenger? Dykkerkurs for å se sjøen under overflaten blir stadig mer populært.

- Det er ikke lengre kun mennene mellom 18-30-år som melder seg på dykkerkurs. Den nye trenden er familier som tar kurs for å dykke sammen, sier skolesjef Kristian Schumacher i Hydra dykkersenter til TV 2 Nettavisen.

Hydra dykkerklubb har nettopp hatt 20 års-jubileum. Det som startet med industridykking og noen kurs for moro skyld på 1980-tallet, har nå blitt til et stort senter med flere filialer over hele landet. Målet er å lære flest mulig å dykke sikkert og å ha det gøy under vann.

Mange vegrer seg for å gjennomføre et dykkerkurs fordi de mener det er for farlig.

- Det er ikke farligere å dykke enn å kjøre bil. Men uten den riktige opplæringen kan det skje ting, sier han.

Norges Dykkeforbund mener det er en sport for alle, selv om dykking innebærer er en viss risiko.

I 2005 døde fire dykkere i ulykker i Norge. Nå har Norges Dykkeforbund sammen med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS) og PADI Nordic laget en egen gruppe som skal jobbe for å redusere ulykkene i tilknyting til fritidsdykking.

Sikkerhet
- Nå skal vi gjennomføre dykk tre. Vi skal forsøke en kontrollert nødoppstigning der dere simulerer at dere er tomme for luft, dere skal kunne tømme masken under vann, også svømmer vi litt, sier Tomas.

13 av de 15 ivrige oslofolkene i ulik alder er godt spredd utover brygga til Hydras dykkeranlegg i Drøbak. Det er dag tre av dykkerkurset.

Etter to dager i basseng kan de det meste grunnleggende, både av teori og praksis. Sikkerheten er viktigst. derfor terpes det på nødøvelser og rutiner, gang etter gang.

- De har veldig god kontroll. Alle gjorde det bra i bassenget, og de aller fleste greide det bra da de kom ut hit, forteller instruktør Tomas i en pause.

Dykkeropplæringen gjøres etter internasjonale standarder. Hydra gjennomfører kurs som er knyttet til det verdensomspennende PADI-systemet. Får du et slikt sertifikat, vet dykkersentrene over hele verden hva du kan. Eller i hvert fall hva du skal kunne. Men det er annerledes å dykke i norske farvann enn på den varme stranden i Maldivene. Derfor er kravene strengere.

- Kom igjen. Alle skal gjøre seg klare og ta en sjekk på dykkerkompisen sin. Vi må i vannet, ellers blir vi ikke ferdige i dag, sier Tomas.

Å sveve
Der, rett utenfor bryggekanten skjuler det seg en hemmelighet.

Småtorsken forsyner seg grådig av en kråkebolle som vi holder i hånden. I mørket trer plutselig siden av et skip frem. Det er riktignok en gammel sjark som har gått ned, men overdrysset med sjøstjerner og tang etter lang tid på havets bunn er den et vakkert syn.

På cirka 15 meters dyp lurer Harald, dykkerklubbens urdyr som de følger med fra dag til dag. En hummer med bare en klo. I levende live. Bare litt folkesky.

Og i vannstrømningene bølger anemonene.

Allis har stjerner i øynene når hun kommer opp av sjøen.

Det var som å sveve, sier Allis.

- Den følelsen av å bevege seg slik i vannet- nesten stå stille, og samtidig se så mye. Det er bare helt utrolig, sier hun.

- Jeg visste ikke at det fantes noe sånt her nede. De fargene. Og de fantastiske plantene, samtykker Marianne Gjelsten

- Dyrene, sier Stine. Anemoner som spiser blant annet maneter.

Allis smiler igjen.

- Når skal vi uti igjen?

Fredag gjenstår to eksamensdykk og teoriprøve. Forhåpentligvis står alle. Da er det mange som kan oppsøke hemmelighetene på egen hånd. I trygge, men spennende former.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere