*Nettavisen* Nyheter.

Henlegger journalist-skudd

Politiet har gitt opp å finne ut hvem som skjøt mot huset til journalist Nina Johnsrud. - En skandale, tordner advokaten hennes.

27.09.07 22:40

Det var klokken 01.20 natt til 6. juli i fjor at en eller flere gjerningsmenn skjøt en rekke skudd mot eneboligen til Dagsavisen-journalisten Nina Johnsrud i Oppegård kommune utenfor Oslo.

Trolig ble huset beskutt for å true krimjournalisten til taushet.

15 måneder etter skuddene står politiet uten spor. Nå er saken henlagt og etterforskningen innstilt, melder TV 2 Nyhetene.

Etterforskning innstilt
Totalt fire skudd traff bolighuset til journalisten. Et av skuddene traff inngangsdøra. Bare få meter unna lå krimjournalisten og sov i et telt sammen med sin åtte år gamle sønn.

- Saken er henlagt fordi bevisene ikke var tilstrekkelig til å reise tiltale i denne saken, sier statsadvokat Katharina Rise til TV 2 Nyhetene.

- Betyr det at etterforskningen også er innstilt?

- Ja, det vil ikke bli noen ny etterforskning i denne saken med mindre det kommer nye opplysninger som skulle tilsi at det er grunnlag for å iverksette etterforkningen på nytt, sier Rise til TV2 Nyhetene.

Raser mot politiet
Nina Johnsruds bistandsadvokat Marthe Svarstad Brodtkorp reagerer voldsomt.

- Dersom det er riktig at politiet stopper etterforskningen i denne saken, så er det en skandale. Det har vært en snever etterforskning rettet mot én person. Mange spor skulle vært fulgt, og sporene skulle vært fulgt mye bedre enn politiet har gjort, sier Svarstad Brodtkorp til TV 2 Nyhetene.

Redaktøren: - Skuffet
Også sjefredaktøren i Dagsavisen er skuffet.

- Dette har jeg fryktet lenge, og det bekrefter det jeg har sagt hele tiden at etterforskningen har vært alt for dårlig. Den har ikke vært gitt den prioritet som jeg mener en så prinsipielt viktig sak som denne burde fått. Det er første gang at en norsk journalist, så langt jeg vet, ble skutt på. Og nå vil vi aldri få vite om dette var et forsøk på å tvinge Dagsavisens journalist til taushet på grunn av det hun har skrevet, sier Carsten Bleness til TV2 Nyhetene

Siktet terrortiltalt
Hovedmannen i den såkalte terrorsaken, Arfan Q. Bhatti, ble siktet i saken. Denne siktelsen ble henlagt som intet straffbart forhold. Bhatti havnet i søkelyset etter en anonym telefon til politiadvokat Nina Prebe 12. september 2006 klokka 14.35, ifølge TV2 Nyhetene.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Det er Arfan Bhatti som har skutt i boligen til Nina Johnsrud. Det har han sagt til meg personlig. Han har skutt totalt 4 skudd med 22 kaliber og to patroner ligger igjen. Våpenet ligger akkurat i dette øyeblikk i kjelleren i Fjellstuveien 48, i en bag der det også ligger en politiuniform. Jeg kan ikke snakke, jeg er redd» sa mannen som hadde utenlansk aksent.

Så ble samtalen brutt.

Visste hemmlige opplysninger
På dette tidspunktet var det kun politietterforskerne som hadde kunnskap til at det lå to patronhulser igjen på grusen på gårdsplassen utenfor huset til Johnsrud. En uke etter denne samtalen ble Bhatti arrestert.

Bhatti står tiltalt for terroplaner mot ambassader i Oslo, samt for skyting mot den jødiske synagogen på St. Hanshaugen i Oslo.

- En nedprioritering av denne saken går også på bekostning av pressens mulighet til å avdekke kritikkverdige forhold i samfunnet, som for eksempel organisert kriminalitet, sa generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til Dagsavisen 1. september.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.