Henrik Færevåg er død

Foto: Bergensavisen

Pressemannen Henrik Færevåg er død, 58 år gammel.

27.12.10 11:00

Henrik Færevåg døde natt til andre juledag.

Den tidligere redaktøren, BA-spaltisten og pressemannen døde natt til søndag etter lengre tids sykdom. Den velkjente askøyværingen fra Strusshamnshøyden ble 58 år gammel.

Les også Gunnar Stavrums minneord

Gunnar Stavrum, redaktør i Nettavisen, jobbet tett med Færevåg over mange år.

– Han var en generøs, selvstendig og en frittalende person, sier Gunnar Stavrum til BA.

Modig

Stavrum beundrer Færevågs mot.

– Han var den første som satset på en frittstående lokal nettavis og han var veldig nær med å lyktes. Han var uheldig og fikk finanskrisen midt i fjeset.

– Færevåg har vært en flink journalist i 25 år – alltid nysgjerrig og energirik.

De siste årene har mannen som gjorde karriere i TV 2 og Avinor, samt startet opp nettstedene iBergen og i Oslo, vært bosatt på Frekhaug sammen med sin samboer, Matti Maria Berger, og tre døtre.

Færevåg var viden kjent som den antakelig mest storkjeftede karen Askøy noensinne har oppfostret. Hans kommentarspalter befestet til stadighet hans posisjon som engasjert og provoserende og kontroversiell meningsytrer.

Fotball og golf var også en stor del av Færevågs liv. Kommentarbloggen henrikibergen hadde ofte Brann som tema, og det var ikke rent sjelden han klarte å piske opp stemningen.

«Det er sånn jeg vil ha det,» sa han i fjor i et større portrett i Askøymagasinet.

- Iderik
Kjell Øvre Helland er tidligere nyhetsdirektør i TV 2 og jobbet i kanalen samtidig som Henrik Færevåg var sjef for utenriksavdelingen.

– Han var iderik, livlig og veldig flink med ord. Han hadde en voldsom arbeidskapasitet. Rett og slett en boblende energibunt, sier Helland.

I 1973 flyttet Færevåg fra Askøy og slo seg ned i Birmingham i England. Han skulle bli arkitekt. Det ble han ikke. «Det var litt av en bomtur. Men jeg gjorde rett og slett et feil valg. Jeg var aldri i tvil om at jeg ville klare å bli arkitekt, men interessen forsvant rett og slett,» sa han til Askøymagasinet.

I stedet begynte han som vikarlærer på de forskjellige askøyskolene i tillegg til å være kelner og DJ på et utested i Bergen. På slutten av 1970-tallet ble han journalist i nyetablerte Askøyværingen. Elleve måneder senere var han redaktør.

Til USA
Færevåg fortsatte i USA, der han var redaktør i «Vinland», siden ble han sportsjournalist i Bergens tidende. Så ringte Davy Wathne og sa at TV 2 trengte en sportsjournalist på indre bane.

Veien gikk videre til stillingen som utenrikssjef. Etter fem år i TV 2, ble han headhuntet til Luftfartsverket som informasjonsdirektør.

De siste ti årene har han vært selvstendig næringsdrivende med faste kommentarspalter, kursing og frilansvirksomhet, før han startet nettavisene iBergen og iOslo.

Les flere saker i Bergensavisen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag