Henter ut omkomne fra Rocknes

Mandag går dykkere inn i "Rocknes" for å lete etter de 13 som fortsatt er savnet etter ulykken for to uker siden. Søndag øvde dykkere på oppgaven.

01.02.04 20:21

Dykkere fra Bergen brannvesen skal søke inne i skipet, mens dykkere fra IMC Diving skal bistå i arbeidet.

Dykkene vil kontinuerlig følges med video fra kontrollbåten. Søndag øvde dykkerne på det som kommer til å bli et vanskelig oppdrag.

- Dykkerne kommer så langt det er mulig til å gå inn gjennom de naturlige inngangene. Søkene vil starte der man antar at flest oppholdt seg da ulykken skjedde, altså i oppholdsrom og i messa. Deretter vil man søke i lugarene, sier informasjonssjef Trygve Hillestad i Hordaland politidistrikt til NTB.

Foto: Politiet

Tøff jobb
- Det vil bli en svært vanskelig jobb. Løse gjenstander vil flyte inne i skipet. Det vil være mørkt. I tillegg vil det være svært psykisk belastende for dykkerne å hente ut de døde, sa informasjonssjef Lars Walder i redningsselskapet Smit som leder operasjonen til TV 2 Nettavisen sist uke.

Walder sa at man ikke vet hvor alle de døde befinner seg, og at det er mulig at ikke alle blir funnet før skipet er snudd og tømt for vann. Det kan ennå ta flere uker.

13 savnet
13 personer er savnet etter at "Rocknes" kantret i løpet av få minutter om ettermiddagen mandag 19. januar. Fem personer er funnet omkommet i sjøen, mens tolv personer overlevde ulykken.

Ingen vet om alle de 13 savnede fortsatt befinner seg inne i skipet. Hillestad regner med at søket kan ta flere dager.

- Vi vil søke der det er forsvarlig. Skulle vi ikke finne alle de savnede, vil skipet bli tømt for olje og deretter snudd. Så vil vi søke på nytt, forklarer han.

Hvis ikke alle de savnede er funnet etter dette, kommer det til å bli satt i gang nye søk med miniubåt i sjøen.

Dykkernes sikkerhet
Sist onsdag ble "Rocknes" slept fra ulykkesstedet i Vatlestraumen til CCB-basen på Ågotnes. De siste dagene er skipet blitt stabilisert, og dykkerne har utført øvelsesdykk.

Mens dykkerne fra brannvesenet er inne i skipet, skal dykkerne fra IMC Diving sørge for kabler som kan overføre lyd og videofilm fra dykkerne til operasjonsledelsen. Hvis det blir nødvendig, blir det også disse hjelpedykkerne som skal sørge for å lage åpninger i skroget for dykkerne fra brannvesenet.

- Sikkerheten til dykkerne står hele tiden i fokus, og all planlegging og prosedyrer i forbindelse med denne operasjonen er laget med tanke på dykkernes sikkerhet, sier Hillestad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.