*Nettavisen* Nyheter.

Hentet opp død svane

Foto: (Reidar Helgesen)

En død svane ble onsdag morgen funnet i fjæra ved Vågneset i Sula kommune.

16.02.06 08:26

- Jeg ble oppringt av noen som hadde funnet den døde svanen. Da jeg kom bort til neset, lå den liggende der, duppende i sjøen, sier Reidar Helgsen til TV 2 Nettavisen.

Desifiserte
Helgesen er naturoppsynsmann i Sula kommune på Sunnmøre. Han observerte fuglen og tok en del bilder. Deretter varslet han en ornitolog. Da han ikke kunne komme for å ta svanen nærmer i øyesyn, ringte Helgesen Mattilsynets distriktskontor i Ålesund.

- De kom like over klokken 12, i fullt verneutstyr og med pressen på slep, forteller Helgesen.

Ikledd kjeledress, hansker og munnbind tok den utsendte fra Mattilsynet opp svanen fra sjøen, og sprayet den med en desinfiserende spray. Så ble den pakket forsvarlig for videre tester. Helgesen foreviget det hele med fotografiapparatet.

- Svanen var veldig hvit og fin i fjærene. Jeg tror denne svanen er død av alderdom, ikke av sykdom, sier han.

- Ikke fuglevirus
Distriktssjef Kristin Ness ved Mattilsynet i Ålesund bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at de ikke har noe mistanke om at svanen er død av fughleinfluensa.

- Svanen ble tatt med for undersøkelser. Det viste seg at den hadde ligget så lenge at den var i ferd med å gå i oppløsning. Da er det umulig å finne spor av virus, sier hun.

Mattilsynet hadde da en samtale med Veterinærinstituttet, som kom til samme konklusjon. De ville ikke kunne finne noe mer i fuglen enn det Tilsynet selv kunne med sin undersøkelse.

- Svanen er derfor tatt med til et forbrenningsanlegg og destruert på forsvarlig måte. Nå finnes den ikke mer, sier hun,

- Ness er også veldig klar på at folk ikke må være redde for at det finnes fuglevirussmitte i Sula kommune.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.