RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her besøker norske Yousef (20) for første gang bestefarens grav

VED GRAVEN: I slutten av april kunne Yousef Shamari, nå 20 år, besøke morfarens grav i Nederland for første gang.
VED GRAVEN: I slutten av april kunne Yousef Shamari, nå 20 år, besøke morfarens grav i Nederland for første gang. Foto: Privat
Sist oppdatert:
- Det var sårt at han døde uten at jeg fikk treffe ham.

OSLO (Nettavisen): Husker du Yousef Shamari som blogget om «det lille røde passet» i 2011? Den da 17 år gamle gutten ventet etter 14 år i Norge fortsatt på et norsk pass.

Arvet identitetstvil

Yousef, den gangen elev på Bjerke videregående skole i Oslo, var et av barna med arvet identitetstvil. Norske myndigheters tvil om foreldrenes identitet smittet over på Yousef og hans søsken.

Les også: - Endelig har jeg fått nøkkelen til livet

Yousef var blant annet fortvilet over ikke å kunne reise og treffe sin bestefar som bodde i Nederland. Han hadde kontakt med barnebarnet i Norge via telefon, men Yousef fikk aldri treffe ham igjen før han døde i 2011.

Lang kamp for statsborgerskap

Etter en lang kamp for å bli norsk statsborger, kunne Yousef Shamari for ett år siden omsider hente det lille røde passet på politihuset på Grønland, etter 15 år og 25 dager i Norge.

- Det som betyr mest for meg, er å kunne oppsøke røttene mine, hvor jeg egentlig kommer fra, uttalte han den gangen.

ETTER 15 ÅR: For ett år siden kunne Yousef Shamari omsider hente sitt norske pass - etter 15 år i Norge.

I april i år gjorde Yousef Shamari - nå 20 år gammel - det han lenge har tenkt å gjøre. Han tok han med seg moren og oppsøke morfarens grav i Delft Nederland, der han bodde de 14 siste årene av sitt liv. Opprinnelig kom han fra Irak.

Snakket på telefonen

- Han ringte ofte, og vi snakket sammen på telefonen. Det siste han sa var å råde meg til å være meg selv, «Do what you like to do, thats happiness: Like what you want to like, that’s freedom», var ordene han brukte, sier Yousef.

- Han betød svært mye for meg, og det var sårt at han døde uten at jeg fikk treffe ham, sier han.

Selv om de to møtte hverandre for mange år siden, var Yousef for liten den gangen til å huske noe.

Mener barna blir ofre

Yousef Shamari har stått fram med sin historie om arvet identitetstvil og mener samfunnet må ta større hensyn til barnets beste i slike saker.

- Ikke våg å ekskludere noen barn. Vi har ikke gjort noe galt. Vi har bare arvet et problem, og i en slik situasjon blir vi som barn fort ofre. Dette forstår ikke myndighetene, sier 20-åringen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere