Her blir det veldig vått

Foto: Heggelund, Jan Erik (SCANPIX)

Det ventes kraftig økende vannføring og fare for jordskred i flere fylker.

02.09.11 16:49

Norges vassdrags- og energidirektorat varsler mye nedbør og kraftig økende vannføring for Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus, Oslo, Østfold, Oppland og Hedmark, og det samme for Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Varslet gjelder fra og med søndag og tre dager fram. Det er Vestlandet som vil merke det først.

- På Vestlandet kan det komme veldig mye nedbør på kort tid fra tidlig søndag. Det kan bli besværlig, sier hydrolog Lars-Evand Petterson ved NVE til Nettavisen.

Det første varselet NVE sendte ut fredag omfattet Øst- og Sørlandet.

Sjekk ditt værvarsel på våre værsider her

Høy vannføring i flere elver
- Mye regn den siste tiden har medført at det er stor vannføring i en rekke elver og høy vannstand i mange innsjøer på Øst- og Sørlandet. I flere reguleringsmagasiner er det overløp, og bakken er tilnærmet mettet av vann. Fra søndag til onsdag er det varslet relativt mye nedbør i denne delen av landet, heter det i meldingen fra NVE.

Les meldingen fra NVE her

- Både i de mindre vassdragene rundt Oslofjorden og i de større vassdragene som Glomma, Drammensvassdraget, Numedalslågen og Skiensvassdraget, vil det med dagens meteorologiske prognoser bli kraftig økende vannføring fra søndag/ mandag. Også vannstanden i innsjøene i området vil stige markert, heter det videre.

Faren for jordskred øker
Faren for jordskred øker fordi det er mye vann i bakken, kombinert med mye nedbør.

- Dette gjelder spesielt i terreng med bratte skråninger, og langs elver og bekker med stor vannføring, skriver NVE.

- Verst sør for Stad og Dovre
Meteorolog Mariann Aabrekk ved StormGeo bekrefter de våte prognosene:

- Jo, nå er høsten her, og det blir dager med regn. Den første større nedbørsperioden er ventet søndag og mandag, så avtar det litt, og så kommer det en ny, sier hun.

Både Vestlandet og Østlandet vil bli rammet. Frontsystemet ligger ute i Nordsjøen fredag, og det er Vestlandet og Sørlandet som vil merke det først.

På toppen av dette er det ventet kuling utsatte steder på kysten og høyfjellet.

- Det er vel ingen som går helt klar av dette frontsystemet, men det er helt klart sør for Stad og Dovre det blir våtest. I Trøndelag og Romsdalen er det ventet regnbyger, men også perioder med opphold i denne perioden. Her ventes det også fønvind, som kan gi temperaturer over 20 grader. Mens lenger nord kan sola komme fram, sier Aabrekk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag