RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her blir tre reddet

Sist oppdatert:
Tre av mannskapet på "Rocknes" ble mandag kveld reddet ut av skroget etter å ha vært innesperret i nesten sju timer. Fortsatt er 17 savnet, og redningsarbeidet pågår for fullt. Følg dramaet direkte på web-tv og se ekstrasending på TV 2 klokken 01.30. Direkte: Web-tv fra redningsaksjonenTV 2: Ekstra nyhetssending 01.30Web-tv: Banket i skipssiden - og fikk svarFå oversikt: Alt om lastebåt-havarietBildeserie: Dramatiske timer for "Rocknes"

Redningsmannskapene klarte sent mandag kveld å skjære et lite hull i det såpeglatte skroget, og kommuniserte med overlevende ved hjelp av lapper.

Ved 23.15-tiden ble så tre personer hentet ut av båten, melder TV 2.

Da skipet ble "åpnet", sank skroget om lag halvannen meter, men det rettet seg opp igjen da hullet i skipssiden ble sveiset igjen.

De tre, som er filippinere, ble nærmest "skutt" ut av havaristen på grunn av det enorme trykket. To av de tre har mindre bruddskader, den tredje har ingen fysiske skader. Alle er lagt inn til observasjon på Haukeland universitetssykehus i Bergen.

I alt har Haukeland fått inn 13 personer etter forliset. To er døde, de 11 overlevende har alle mindre fysiske skader.

Fortsatt er 17 personer savnet etter at lastebåten kantret ved 16.30-tiden i Vatlestraumen i Hordaland. Redningsmannskapene kjemper nå en desperat kamp mot klokken og mørket.

Litt før klokka 01.00 natt til tirsdag gikk flere personer rundt oppe på skroget og banket med tunge gjenstander for å undersøke om de kan få kontakt med eventuelle overlevende inne i skipet, opplyser TV 2 Interaktivs reporter på stedet, Kristian Bruarøy.

Norsk kaptein savnet
Det skal til sammen ha vært 30 personer om bord, ifølge Atle Jebsen i Bergens-rederiet Jebsen. Flesteparten er filippinere.

Opplysninger tidligere i kveld fra Hovedredningssentralen om at den norske kapteinen var funnet i live, er ikke riktig. Derimot har den norske losen overlevd.

Tidligere i kveld ble to personer funnet omkomne, og åtte andre ble brakt til Haukeland universitetssykehus i Bergen med lettere skader. Blant de åtte overlevende er det ifølge sykehuset fem filippinere og tre nederlendere.

Den norske losen skal ikke ha blitt fraktet til sykehus.

Hørte skrik om hjelp
Lastebåten "Rocknes" var på vei fra Eikefet i Hordaland til Emden i Tyskland med småstein da båten kantret.

- Det er overlevende inne i skroget. Vi har hørt fortvilte rop om hjelp, sa TV 2-reporter Sturla Dyregrov ved 20.30-tiden. Dyregrov kunne også fortelle at redningsmannskapene har prøvd å sende morse-meldinger ved å banke med skiftenøkkel på skroget.

Redningsmannskapene vet ikke hvor mange av de savnede som befinner seg i båten og hvor mange som er i vannet.

Skipet ble i kveld slept inn på trygg grunn. Rederiet har kommet til stedet med tegninger av båten, for å sikre at den ikke synker i skjærearbeidet.

Et helikopter sirklet ved 23-tiden tirsdag kveld over havaristen, og 15-20 fartøy befant seg i området.

Mange skuelystne fulgte dramaet som utspant seg et par hundre meter fra Alvuen kai, ifølge NTB. De ble holdt på avstand av politiet, men kunne likevel se redningsmannskapenes desperate kamp for å redde liv.

"Gikk rundt på sekunder"
Bergingseksperter fra Nederland er ventet til Bergen sent mandag kveld.

Ifølge øyenvitner gikk den 166 meter lange lastebåten rundt i løpet av sekunder, og den ligger med kjølen opp. Politi og brannvesenet i Bergen slo etter kort tid full katastrofealarm.

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent.

PS! Hovedredningssentralen har opprettet to telefonnumre der pårørende kan henvende seg. Numrene er 958 58 932 og 951 65 202.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere