RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her bodde seks polakker

Sist oppdatert:
Norsk firma leide ifølge arbeidstilsynet inn polske håndverkere til byggeprosjekter. Se brannfella de ble innkvartert i.

(iOslo.no) Onsdag rykket Arbeidstilsynet ut til en brakkerigg på Grünerløkka etter at de hadde fått tips om svært dårlige arbeidsforhold. Synet som møtte dem hører ikke hjemme i Norge i 2007.

Riggen var lekk, og taket var dekket med grønne presenninger. Innendørs manglet det brannslukker, og ingen av røykvarslerne fungerte. På ett av bildene var røykvarsleren til og med erstattet med et norsk flagg.

Rømningsveien spikret igjen
Rømningsveien, der arbeiderne skulle komme seg ut i tilfelle det skulle ta fyr i bygget, var spikret igjen.

- Da vi spurte sa daglig leder i firmaet at døra var spikret igjen for å stoppe narkomane fra å bryte seg inn, sier seniorinspektør Per Granerød i Arbeidstilsynet til iOslo.no.

På stedet fant Arbeidstilsynet rundt 15 polske og litauiske arbeidere, felles for dem var at de ifølge Arbeidstilsynet var ansatt på prosjekt, og at de skulle være en slags vikarer, som skulle brukes på forskjellige byggeplasser i Østlandsområdet.

Ingen av arbeiderne hadde arbeids- eller oppholdstillatelse, og Arbeidstilsynet ga onsdag pålegg om utbedring av innkvartering og informerte om sosial dumping.

Kritisk til Arbeidstilsynet
Ifølge Arbeidstilsynet er det firmaet Efeksta som ansvarer for gjestearbeiderne. Daglig leder, Steinar Bang Fylling, er kritisk til Arbeidstilsynets aksjon.

- Vi har hjulpet et par polakker til midlertidig overnatting, og de har bare bodd der i fire dager. Tidligere bodde de i sin egen toppleilighet på Majorstua, men de ble kastet ut fordi de inviterte flere andre polakker til å bo hos dem.

- Men ifølge Arbeidstilsynet hadde ingen av arbeiderne som ble påtruffet i går arbeids- eller oppholdstillatelse?

- Hva skal de med det når det ikke jobber? Så lenge de bare oppholder seg her i landet trenger de ingen papirer. Det første de får av oss er UDI-papirer som de må levere inn før de får lov til å jobbe. De aller fleste av dem som ble påtruffet der nede har kommet hit på eget initiativ for å finne arbeid, og de venter på godkjennelse fra UDI, sier Bang Fylling.

- Men innkvarteringen her er under enhver kritikk?

- De bodde her fordi de ble kastet ut av huseier fra Majorstua. Jeg gikk ikke inspeksjonsrunde på dette brakkerigget før polakkene flyttet inn, men Arbeidstilsynet og brannvesenet har inspisert her tidligere uten å reagere. Anlegget har stått der siden 2003 og leies ut på vanlige, kommersielle vilkår, og da er det klart at det skal være godkjent for boligformål. Jeg var ikke kjent med at det ikke var godkjent som bolig, sier Bang Fylling.

- Plages av narkomane
- På et av bildene er rømningsveien spikret igjen, og det mangler brannutstyr?

- Polakkene plages av voldelige kriminelle og rusmisbrukere, og det er grunnen til at den døra er spikret igjen. Hvorfor det ikke var brannutstyr kan ikke jeg svare på, men det er satt i drift et brannvarslingsanlegg der nå, sier Bang Fylling.

- Hva om det hadde brutt ut en brann på tirsdag, dagen før Arbeidstilsynet var på inspeksjon? Hadde ikke menneskeliv kunnet gå tapt?

- Nei da. Døra er spikret igjen den lar seg sparke opp fra innsiden, det er satt opp to fjøler på utsiden for å holde fremmedelementer borte, men det er vinduer i alle hybler, rett over bakken. Alle har enkeltrom, og det er mulig å komme ut både på forsiden og baksiden av brakkeriggen. Det er et vindu rett ved, som ligger bare halvannen meter over bakken, sier han.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere