RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bjørn Egil Jakobsen/Finnmark Dagblad

Her brenner lekene

Sist oppdatert:
Butikksjefen fjernet straks lekeballene da brannvesenet påviste at de inneholdt væske som lot seg antenne.

Butikksjefen på den lokale Brio-butikken i Hammerfest fjernet straks lekeballene fra hyllene, men grossisten som leverer produktet til lekebutikker over hele landet, ble ikke like bekymret.

Les saken og se video i Finnmark Dagblad her.

Etter å ha stukket hull på lekeballene konstaterte brannmester Arild Johansen i Hammerfest at det luktet en type olje. Det gikk ikke å fyre på oljen direkte med lighter, som betyr at innholdet ikke er lett antennelig, men brannmesteren ble likevel bekymret. For oljen lot seg antenne ved hjelp av et papirstykke.

- Å antenne matolje med lighter er også vanskelig, men dersom denne oljen trekker inn i klærne til barn, som etterpå kommer borti åpen ild som for eksempel et stearinlys, så vil klærne fungere som veiken i et oljelys. Akkurat som papirstykket, fastslår brannmester Johansen, mens det knitrer fra oljen som brenner også etter at papirstykket er brent opp.

- Er skremmende
- Slike lekeballer anbefaler jeg at voksne tar hånd om straks og kvitter seg med før vi har en katastrofe, advarer altså brannmesteren etter å ha satt fyr på innholdet. På emballasjen som lekeballene ligger i butikkhylla i står det at den er godkjent for barn fra tre år.

- Jeg synes dette er skremmende. Det skal ikke være parafin eller olje i barneleker, fastslår butikksjef Harald Mathisen hos Brio Hammerfest. Han ryddet umiddelbart hylla for de grønne lekeballene med fotball i, og butikksjefen skar også selv hull i en annen type lekeball for å sjekke innholdet i den. Men innholdet som sprutet ut fra denne luktet og så ut som bare vann.

Finnmark Dagblad skriver i dag om en treåring som klarte å tilgrise både hender og klær med det parafinluktende stoffet fra en annen lekeball med et "øye" i. Også den er solgt hos minst to butikker i Hammerfest i sommer.

- Vi fikk ikke fyr på oljen
Daglig leder Tore Hansen hos leketøysdistributøren Fritz Hansen AS i Bergen, som har levert den grønne ballen til lekebutikker over hele landet, mener det ikke er grunn til bekymring og viser til at lekeballen er godkjent for salg i Norge.

- Innholdet i vår ball er vanlig vann tilsatt en type olje, men vi selger mange forskjellige baller, og de fleste inneholder bare vann, forklarer han. Han lover likevel å bestille en ny testrapport. Ifølge distributøren forsøkte også de i går å sette fyr på innholdet i en lekeball av samme type som brannvesenet i Hammerfest testet, og hevder at de ikke klarte å få fyr.

- Jeg tror ikke at foreldre skal bekymre seg. Disse sprettballene er enormt sterke, og er vanskelig å lage hull i. Dessuten tviler vi på at det er noe farlig i stoffet. Det er vi temmelig sikre på, fastslår altså daglig leder Tore Hansen.

Brannmesteren i Hammerfest testet i tillegg innholdet i en ball med et "øye" i, som også hadde brennbart innhold, men her har ikke Finnmark Dagblad lyktes å finne fram til leverandør.

Les flere saker i Finnmark Dagblad her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere