*Nettavisen* Nyheter.

Her døde en bygningsarbeider

Mannen i 50-årene bodde på byggeplassen, og falt i døden da strømmen gikk. Les historien og se bilder her.

14.01.08 13:57

(iOslo.no) Denne byggeplassen på Tåsen i Oslo kostet den utenlandske bygningsarbeideren livet. Mannen fikk, sammen med en kamerat, bo i boligen mot at de pusset opp. Men byggeplassen var i praksis en dødsfelle.

- Det var bare byggestrøm inn til huset, og strømmen gikk på kvelden. Den avdøde skulle ned for å sjekke sikringen, og de hadde bare en stige som såvidt stakk opp til annenetasjen. Stigen skal stikke en meter opp over kanten, så man har noe å holde i, men det var ikke gjort her, sier seniorinspektør Per Granerød i Arbeidstilsynet.

Ifølge inspektøren trådte mannen feil i det stummende mørket. Han falt seks til sju meter ned på et betonggulv.

Dødsulykken, som skjedde rett før jul i fjor, er fortsatt under politietterforskning. Så langt har man ikke konkludert i spørsmålet om hvorvidt noen har gjort noe straffbart.

Ville ikke bruke stigen
Arbeidstilsynet kom til stedet etter at den avdøde var båret ut. Inspektøren valgte ikke å gå opp stigen etter en risikovurdering. Det ble til at han holdt stigen for sin kollega, men stigen var langtfra sikker.

- Hva slags brudd på lover og regler fant de?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arbeidstilsynet

- Det var de klassiske. Det manglet brannsikring, fallsikring og varslingsanlegg. Det å bo på en byggeplass kan gi katastrofale konsekvenser. Det kunne likegodt vært en brann som startet her, sier Granerød.

- Dette er konsekvensen av at arbeiderne bor ulovlig. Disse arbeiderne bor der i en fase der de egentlig ikke skal bo der. Enkeltmangler er ikke så graverende, men summen av disse kan bli fatale. Det er det vi ser i veldig mange ulykker. Det er summen av småting som gir store ulykker, sier han.

Mange liknende saker
Finans- og miljøseksjonen i politiet har nå ansvaret for etterforskningen etter ulykken. De håper at etterforskningen skal være ferdig i løpet av juni.

- Vi har foretatt vitneavhør og selvfølgelig stoppet arbeidet, sier politiadvokat Ingunn Kjærstad til iOslo.no.

Politiet har kontaktet mannens familie i utlandet.

- Får dere mange av disse sakene i Oslo?

- Vi har endel av dem ja, og terskelen er ikke så veldig høy for å komme med en straffereaksjon. Loven stiller strenge krav når det kommer til arbeidsmiljø, sier Kjærstad.

- Hva slags straff ender slike forseelser med?

- Det er varierende. Alt fra bøter til strengere straffer. Det avhenger av grad av uaktsomhet, økonomi og på graden av skyld, sier hun.

Økokrim ønsker nå å heve straffe- og bøtenivået for denne typen forbrytelser.

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.