RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her dundrer konteineren rett bilen

Sist oppdatert:
– Jeg fikk skjelven da jeg så konteineren knuse bilen.

(BA.no): Det sa en 47 år gammel kranfører som er tiltalt etter kranulykken i Valkendorfsgaten i Bergen sentrum om formiddag 9. desember i 2013.

Til alt hell kom ingen alvorlig skadet. To bilførere fikk sjokk og lettere skader da bilene de satt i ble truffet av konteineren.

Mandag startet straffesaken mot 47-åringen.

Han innrømmer at han ikke sjekket lastediagrammet før løfteoperasjonen. Påtalemyndigheten mener han også feiltolket et varsellys om overlast på fjernkontrollen han brukte.

— Jeg feilvurderte lastekapasiteten, sa kranføreren. Han nekter imidlertid straffskyld. Spørsmålet retten skal ta stilling til er hvor grov uaktsomheten var, om den er straffbar og erstatningsbetingende.

– En stor belastning

Lastebilkranen holdt på med et løft av en konteiner full av bygningsmaterialer, fra taket av bygningen i Valkendorfsgaten og ned cirka 18 meter til bakkenivå.

Kranen knakk og konteineren på 2400 kilo deiset i bakken og skadet to biler.

Atle Johannessen kom kjørende inn i Valkenforfsgaten i den mørke stasjonsvognen. Han sier ulykken har vært en stor belastning.

Atle Johannessen (48) befant seg i en av bilene, men både han og en annen bilist kom ved et under fra det uten alvorlige skader.

– Saken har vært en stor belastning og det har preget meg, spesielt ettersom det har gått så lang tid til saken nå kommer opp for retten, sier Johannessen til BA.

Han fortalte retten om mange søvnløse netter etter hendelsen.

En 40 år gammel renholder befant seg i den andre bilen som ble mest ramponert at konteineren. Han hadde jobbet i et nabobygg og tok lunsj mens han satt i den parkerte servicebilen.

- Jeg hørte et kraftig smell. Da jeg snudde meg så jeg at halve bilen var knust bak ryggen min. Først da jeg kom hjem kom reaksjonen. Jeg gråt og tenkte på at barna var nær ved å miste en far, forklarte mannen.

(Saken fortsetter under bildene)

To biler ble truffet av konteineren da kranen knakk. Kranen hadde løftekapasitet på 1600 kilo, mens den totale vekten var på 2400 kilo. Kranføreren innrømmer at han feilvurderte lasten, men han avviser at han feiltolket et varsellys for overlast.

Overvåkningsbilder fra ulykken ble lagt frem i retten.


Feilvurderte lasten

40-åringen følte seg helt mørbanket etter hendelsen og har slitt med nakkesmerter.

Den tiltalte 47-åringen jobbet for en entreprenør i forbindelse med oppussingsarbeider i Fortunen 7 like ved Vinmonopolet i Bergen sentrum. Han hadde jobbet som kranfører for firmaet i en måned da hendelsen inntraff.

Han forklarte at han så for seg at kranen kunne ta en last på til sammen tre tonn i den posisjonen den var i.

Påtalemyndigheten mener kranføreren var uaktsom, og har listet opp flere punkter i tiltalen.

* Han sperret kun av fortauet med sperrebånd mellom kranbil og husvegg, slik at fotgjengere og biltrafikk uhindret kunne passere rundt kranbilen og på motsatt fortau.

* Han startet løftet uten å forvisse seg om kranen var i stand til å gjennomføre løftet.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere