*Nettavisen* Nyheter.

Her er AG-3s arvtaker

Forsvaret gamle AG-3-gevær skal endelig få avløsning. Sjekk det nye våpenet.

02.10.07 12:13

Forsvarets nye standardgevær blir HK 416, skriver Aftenposten. AG-3-en som flere generasjoner av unge norske menn har lært å kjenne er på vei ut.

AG-3 ble konstruert på 1950-tallet og det er 33 år siden den gikk ut av produksjon. Prosessen med å velge nytt våpen har pågått i 11 år.

Kontrakten med den tyske våpenprodusenten Heckler & Koch har en verdi på 100 millioner kroner, og dreier seg om 8200 gevær.

- Vi satser på at første avdeling drar utenlands med våpenet sommeren 2008, sier major Rune Nesland, prosjektleder i Forsvarets logistikkorganisasjon til Aftenposten.

HK 416 er et vesentlig lettere våpen enn den gamle AG-3-en, og bruker også et annet kaliber som er det mest brukte i Nato. Ammunisjonen er også halvparten så tung som forgjengerens.

HK 416 har også lys- og laserpekere, og kan dermed brukes mer effektivt om natten.

Våpenet er i dag i bruk av en amerikansk spesialstyrke (1st Special Forces Operational Detachment-Delta) og Taiwans kystvakt. Det har vært i bruk av amerikanerne både i Irak og i Afghanistan.

Ifølge produsenten skal det være mulig å avfyre våpenet like etter at det har vært begravd i sand og gjørme, eller vært senket i vann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.