*Nettavisen* Nyheter.

Her er Bhatti en fri mann

Foto: Stian Lysberg Solum (SCANPIX)

Arfan Bhatti spaserer her ut av fengselet, etter nesten tre år i varetekt.

19.06.09 18:33

Fredag ettermiddag slapp Arfan Bhatti ut fra Ullersmo fengsel på Kløfta, og han kom gående ut av fengslet sammen med sin advokat John Chr. Elden.

- Det er deilig å være en fri mann. Rettferdigheten seiret til slutt, sa en ordknapp Bhatti til TV 2.

Han sa også at årene i fengselet har vært tunge, og at han nå skal hjem til familie og barn.

Forkastet anke
Årsaken til at 31-åringen nå er en fri mann, etter å ha sittet 1036 dager i varetekt, er at Borgarting lagmannsrett fredag forkastet anken fra politiet, etter at Oslo tingrett i forrige uke konkluderte med at det ikke lenger er grunnlag for å holde ham fengslet.

Bhattis forsvarer, advokat John Chr. Elden, sier til Nettavisen at Bhatti er veldig glad.

- Han er strålende fornøyd med avgjørelsen. Selv om Norge er tregere enn USA, har også George Bush måttet løslate sine uskyldige Guantanamo-innsatte for lengst, sier Elden.

- Hva skal Bhatti gjøre nå?

- Han skal hjem til familien, sier advokaten.

Høyesterett opphevet i forrige uke dommen mot Bhatti, fordi de mente lagmannsretten kan ha anvendt loven feil da de dømte ham for drapsforsøk. Dermed får han saken sin behandlet på nytt. I forrige uke begjærte Elden 31-åringen løslatt.

- Daglig meldeplikt til politiet
I kjennelsen skriver lagmannsretten at den tidligere terrortiltalte mannen nå må melde seg for politiet hver dag.

- Lagmannsretten er enig med tingretten i at når siktede løslates, bør han undergis daglig meldeplikt til politiet. Anken fra påtalemyndigheten blir etter dette å forkaste, heter det i kjennelsen, som Nettavisen har fått tilgang til.

Det står også at 31-åringen har en jobb å gå til når han kommer ut.

- Det legges til grunn at Bhatti ved løslatelse har et jobbtilbud, at han kan bo sammen med familien og at han vil ha sterk egeninteresse i å unngå kriminell virksomhet i perioden frem til saken er rettskraftig avgjort, skriver lagmannsretten.

Men selv om de nå løslater Bhatti, mener de det er fare for at 31-åringen vil begå nye straffbare handlinger. De mener også det er grunn til å frykte for at Bhatti kan unndra seg videre straffefølgning hvis han løslates nå.

Norsk-pakistanske Bhatti ble i fjor dømt i Oslo tingrett til åtte års forvaring, for drapsforsøk og grovt skadeverk mot den jødiske synagogen i Oslo. Men han ble frifunnet for å ha planlagt et terrorangrep mot den amerikanske ambassaden. I lagmannsretten ble han også dømt til åtte års forvaring for drapsforsøk, men denne dommen er nå opphevet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.