Her er boten Ellingsen nekter å snakke om

TATT I 60-SONEN: Stortingspolitiker Jan Arild Ellingsen (Frp), som også er medlem av justiskomiteen, mistet fører kortet i begynnelsen av mai, da han ble tatt i laserkontroll.

TATT I 60-SONEN: Stortingspolitiker Jan Arild Ellingsen (Frp), som også er medlem av justiskomiteen, mistet fører kortet i begynnelsen av mai, da han ble tatt i laserkontroll. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen og faksimile

Må punge ut med 9000 kroner, og mistet førerkortet i syv måneder.

22.06.16 15:53

20. mai la Jan Arild Ellingsen (Frp) ut en melding på sin egen Facebook-profil hvor han fortalte at han to uker tidligere var blitt tatt i fartskontroll og mistet førerkortet.

Stortingspolitikeren, som også er medlem av justiskomiteen på Stortinget, har i etterkant nektet å svare på ethvert spørsmål i forbindelse med saken.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

TRYKK FOR STØRRE BILDE. Det var langs rv812 Ellingsen ble tatt i laserkontroll. Dette bildet er tatt langs Kvikstadelven i Nordland. Det er ukjent for Nettavisen nøyaktig hvor politikeren ble tatt. Foto: Google maps

Gasset på i 60-sone

I forelegget, som Nettavisen har fått tilgang til, går det frem at stortingspolitikeren kjørte i 91 km/t i 60-sonen. Gjerningsstedet var på fylkesvei 812 ved Kvikstad i Skjerstad i Bodø.

Dette er opplysninger som ikke tidligere er kjent i offentligheten.

Nettavisen har flere ganger prøvd å få en kommentar fra Ellingsen på at han mistet førerkortet, både før og etter vi ble kjent med detaljene.

Men den ellers så frittalende politikeren har nektet å kommentere saken.

«Jeg har en tilståelse å komme med. For to uker siden kjørte jeg for fort og mistet førerkortet. Selvfølgelig skulle jeg gjerne sett dette ugjort, men heldigvis går det bare ut over meg selv», skrev Ellingsen på Facebook 20. mai.

Les også: Frp-topp mistet lappen

Kjørte trolig fortere

Den frittalende politikeren ble tatt i laserkontroll, men trolig kjørte han fortere enn 91 km/t, som danner grunnlaget for straffeutmålingen.

- Han vedtok forelegget i begynnelsen av juni. Da innebærer det at saken er rettskraftig avgjort. Et forelegg er et tilbud fra påtalemyndigheten til å få avgjort en sak uten rettslig behandling, sier politiadvokat i Salten politidistrikt Bjarte Walla til Nettavisen.

TRYKK FOR STØRRE BILDE. Ellingsen la ut denne meldingen på Facebook 20. mai. Foto: Facebook

Les også: Jan Arild Ellingsen trekker seg fra politikken

Ved laserkontroll blir det automatisk trukket minst 3 km/t på målt fart.

- Vår laser, «TraffiPatrol XR», har en innebygget sikkerhetsmargin på 3 km/t for hastigheter under 100 km/t og tre prosent for hastigheter over 100 km/t. Det er de samme marginene for alle kjøretøy. Hvert år leveres lasermålerne inn til kontroll til Justervesenet, forklarer politioverbetjent Tore Johnsen i Utrykningspolitiet, på generelt grunnlag, til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under)


Vedtatt bot er offentlig

TRYKK FOR STØRRE BILDE. Jan Arild Ellingsen - fikk bot for å ha kjørt for fort. Foto: Faksimile

Tirsdag meldte Nettavisen nyheten om at Ellingsen trekker seg fra politikken når inneværende stortingsperiode går ut

Når en bot er vedtatt er den å anse på lik linje som en dom, dersom det hadde blitt rettssak, og er dermed offentlig.

Les også: Her er Frp-erne som har brutt loven

Nettavisen begjærte innsyn i dokumentet til politiet, og fikk det innvilget.

I dokumentet går det også frem at Ellingsen har fått bot på 9000 kroner. Alternativt må han sitte 18 dager i fengsel.

Les også: Frp-kollega: Jan Arild gjorede noe dumt

Stortingspolitikeren mistet også førerkortet i syv måneder, og kan kjøre opp til ny førerprøve 8. desember. I tiden uten førerkort har han heller ikke lov å øvelseskjøre.

Les også: Ellingsen: - Vi må ha et tak på antall flyktninger

Prikker i førerkortet

I offentlige registre går det frem at Ellingsen eier en Volvo V40 med 1,6 liters motor. Bilen har automatgir og er 2014-modell.

TRYKK FOR STØRRE BILDE. Politiadvokat Bjarte Walla i Nordland politidistrikt. Foto: Hans Trygve Holm / Avisa Nordland

I forskriften om tap av førerrett (tapsforskriften, ekstern lenke) går det frem at Ellingsens fartsovertredelse normalt fører til tap av førerkort i mellom 3-6 måneder.

Men i politidokumentet går det frem at Ellingsen har tre aktive prikker i førerkortet, og dermed utvides tap av førerrett med ytterligere tre måneder. Dette kommer også frem i forskriften om tap av førerrett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.