*Nettavisen* Nyheter.

Her er budsjett-taperne

Liker du rusbrus eller rullings, er du blant de store taperne i statsbudsjettet. Også arbeidstakere i usikre bransjer, syke og dårlige studenter får svi på pungen.

08.10.03 19:27

Kampen om permitteringsreglene er i ferd med å seile opp som den store kampsaken for opposisjonen. Forslaget fra arbeidsminister Victor Norman (H) om å la arbeidsgiverne betale 30 i stedet for tre dager av permitteringsperioden, møter kraftig motbør på alle hold i det politiske landskapet.

Raser mot regjeringen
- Økning av lønnsplikten gjør det umulig for arbeidsgivere å gå til permittering. Dermed vil oppsigelser være hovedregelen når bedriftene har svikt i ordremassen, oppsummerer distriktssekretær Jan Henrik Larsen i EL- og IT-forbundet.

Norman foreslår også å redusere den maksimale permitteringstida for de mest utsatte bransjene fra 42 til 26 uker. Til gjengjeld vil han gjøre det lettere for arbeidsgiverne å ha folk gående på midlertidige ansettelseskontrakter.

Det vil gå hardt ut over de mest utsatte arbeidstakerne, mener LO-leder Gerd-Liv Valla.

- Dette er fullstendig uakseptabelt. Det vil undergrave retten til faste stillinger og bidra til et mer brutalisert arbeidsliv der arbeidstakernes stilling svekkes, raser hun.

Nesten-dobling av egenandelene

Regjeringen foreslår å øke egenandelen på offentlige helsetjenester fra 1.350 til 2.500 kroner. Også dette forslaget møter massiv motstand. SVs finanspolitiske talskvinne Heidi Grande Røys er blant dem som reagerer med vantro.

- Forslaget om å bortimot doble frikorttaket fra 1350 til 2500 kroner vil ramme 300.000 syke nordmenn, særlig funksjonshemmede og gamle, sier hun.

Rusbrusen blir enda dyrere
KrF valgte kampen mot rusbrus som den store fanesaken i valgkampen, og i statsbudsjettet legger Valgerd Svarstad Haugland & co. en ny stein til byrden for rusbrus-drikkerne. En avgiftsøkning på til sammen 150 millioner kroner vil gjøre rusbrusen enda dyrere i innkjøp.

Folk som foretrekker å rulle sigarettene selv, er en annen utsatt gruppe. I statsbudsjettet for 2004 foreslår regjeringen å øke avgiften på rulletobakk med hele 47,5 prosent til 177 kroner per 100 gram. J.L. Tiedemanns Arbeiderforening frykter avgiftsøkningen vil sette 450 arbeidsplasser i fare.

- Dette forslaget er en gavepakke til utenlandske tobakksprodusenter. Mens produksjon av rulletobakk foregår i Norge, skjer en betydelig del av sigarettproduksjonen i utlandet, fnyser foreningens leder Kjersti Langseth.

Det blir dyrt å stryke
Dårlige studenter er også blant taperne i budsjettet. Stryker du til eksamen, skal du ikke få utdanningsstipend via Lånekassen, lyder regjeringens forslag. Finansdepartementet regner med at rundt ti prosent av studentene kommer til å stryke på eksamen neste år, og det gir staten en besparelse på 133 millioner kroner.

Melker Statkraft
De statseide kraftselskapene Statnett og Statkraft har blitt stadig viktigere som melkekyr for staten. I statsbudsjettet for 2004 planlegger finansminister Per-Kristian Foss å legge beslag på hele 95 prosent av overskuddet i Statkraft og 90 prosent i Statnett.

Statkraft risikerer dessuten å gå glipp av en ekstraordinær bevilgning på ti milliarder kroner som stortingsflertallet vedtok i vår. I statsbudsjettet for 2004 varsler regjeringen omkamp på dette punktet. FrPs Øystein Hedstrøm er rasende.

- Når regjeringen i tillegg foreslår et utbyttenivå på 95 prosent. er det ingen overdrivelse å si at selskapet svinebindes, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.