Her er de beste fylkene i nasjonale prøver

Tøyen skole er en av hovedstadens mange skoler. Oslo-skolene har flest elever på høyeste mestringsnivå i de nasjonale prøvene.

Tøyen skole er en av hovedstadens mange skoler. Oslo-skolene har flest elever på høyeste mestringsnivå i de nasjonale prøvene. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Oslo-elevene skiller seg ut nok en gang i de nasjonale prøvene.

01.12.15 10:31

Tirsdag formiddag ble de fylkesvise resultatene etter de nasjonale prøvene i engelsk, lesing og regning på 5. trinn offentliggjort av Utdanningsdirektoratet.

- Det er særlig Oslo som skiller seg ut ved at mange elever presterer på høyeste mestringsnivå. I lesing presterer om lag 38 prosent av elevene i Oslo på det øverste mestringsnivået i lesing, skriver Utdanningsdirektoratet i analysen av resultatene.

I Akershus presterer 30 prosent av elevene på høyeste mestringsnivå i lesing. Når det gjelder andelen elever på laveste mestringsnivå, er forskjellen mellom Oslo og de andre fylkene ikke tilsvarende stor. Det samme mønsteret vises også for engelsk og regning.

Oslo best i alle fag

Oslo-skolene har gjort det best blant alle fylkene både i engelsk, lesing og regning, med et gjennomsnittlig resultat i alle fagene på 53 poeng.

Se resultatene for alle fylkene her

Skolene er rangert på en skala som går fra 20 til 80, der 80 er best.

(Artikkelen fortsetter under)

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er resultatene for alle fylkene i lesing på 5. trinn. Oslo topper listen med 53 poeng, på en skala som går fra 20 til 80, der 80 er best. Foto: Utdanningsdirektoratet


Gutter presterer best

Her er flere av hovedfunnene i resultatene:

* I snitt presterer elevene likt i engelsk og regning i 2014 og 2015.

* Endringen i prestasjoner fra 2014 til 2015 i engelsk og regning er marginal for fylkene og de største kommunene.

* Flere gutter enn jenter presterer på øverste mestringsnivå i regning og engelsk, mens i lesing er noe flere jenter enn gutter på øverste mestringsnivå.

* 7700 gutter og 5900 jenter presterer på laveste mestringsnivå i lesing.

* I Bærum og Oslo presterer mer enn hver tredje elev på høyeste mestringsnivå.

(Artikkelen fortsetter under)

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er resultatene for de nasjonale prøvene i regning på 5. trinn. Oslo har gjort det best, med 53 poeng. Nederst havner Nord-Trøndelag, Finnmark og Nordland med 48 poeng. Foto: Utdanningsdirektoratet

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er resultatene for de nasjonale prøvene i engelsk på 5. trinn, der også Oslo topper resultatlista med 53 poeng. Foto: Utdanningsdirektoratet


Best på ungdomstrinnet

For to uker siden kom resultatene etter de nasjonale prøvene på ungdomstrinnet. Der var Oslo-elevene også klart best.

Nesten halvparten av åttendeklassingene i Oslo lå på de to høyeste mestringsnivåene i lesing og regning, noe som er dobbelt så mange som i Nord-Trøndelag.

SØK: Her er de beste ungdomsskolene i Norge

I snitt gjør norske åttendeklassinger det middels bra i lesing, regning og engelsk, mens bildet blir litt annerledes når resultatene deles inn etter fylker og kommuner.

De nasjonale prøvene på 5. trinn ble gjennomført tidligere i høst. Cirka 60.000 elever gjennomførte prøvene.

Deltakelsen har vært på mellom 92-94 prosent på de ulike prøvene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.