RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er de kriminelles koder

Sist oppdatert:
Munch-bildene gikk under navnene «Girkassa» og «Akslingen».

OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Mandag fikk Oslo tingrett høre hvordan Tveita-miljøet døpte de forsvunne kunstskattene «girkassa» og «akslingen».

Gjennom en rekke avlyttede telefonsamtaler i oktober og november 2004 har politiet fulgt en forsøkene til en 30 år gammel mann fra Sarpsborg på å skaffe polaroidbilder av Munch-maleriene Skrik og Madonna. De to forsvunne maleriene har en estimert verdi på 650 millioner kroner.

- Han har nesten 100 prosent kontroll. Problemet er at han som hadde girkassa og akslingen har flyttet den i mens. Han er like keen som oss til å få den bilen på banen, og få noen kjappe rundetider. Han trenger bare tid til å få summet seg.

Samtalen er mellom den Munch-tiltalt 30-åringen og en ikke-tiltalt person fra 5. oktober 2004. 30-åringen har nettopp snakket med Munch-tiltalt Bjørn Hoen om Munch-bildene. 30-åringen forsøker å få tak i polaroidbilder av «Skrik» og «Madonna», som skal brukes i forhandlinger om løsepenger.

Kodesnakk
I dagene som fulgte avlyttet politiet flere samtaler mellom 30-åringen og Hoen. Her går det fram at 30-åringen er svært interessert i en håndbok. Denne håndboka er egentlig polaroidbildene.

- Jeg kommer ikke videre i reparasjonen (forhandlingene om løsepenger red. anm) før jeg får delehåndboka (polaroidbilder av Munch-bilder red. anm). Det er noe dritt å ha den liggende i deler utover hele gulvet vet du, sier 30-åringen i en samtale med Hoen.

I Oslo tingrett fortalte Bjørn Hoen om den egentlige betydningen i de mange samtalene som fulgte mellom ham og 30-åringen.

- Vi brukte verkstedhåndboka som kode. Det var tåkeprat for at det ikke skulle bli gjennomskuet, men det er jo ganske lett å skjønne i ettertid, sa Hoen i retten.

Toska-rykte
Mellom snakk om Munch-maleriene snakket de to vennene om private ting. Ved flere anledninger tok Hoens sønn telefonen, og 30-åringen snakket vennlig med sønnen før pappa Hoen kom på tråden.

Det Hoen ikke visste, var at 30-åringen også ringte politiet og fortalte om sine samtaler med Hoen. I en av disse samtalene med politiet, som ble avspilt i retten, sa han at Hoen fortalte at det var han «vompen» fra Bergen som sto bak Munch-ranet. I Oslo tingrett innrømmet Hoen at de hadde snakket om Toska, men at han og 30-åringen kun hadde spekulert ut fra det som da hadde stått i media.

Allerede i august 2004, to måneder tidligere, hadde det blitt spekulert i om Nokas-ranerne hadde bestilt Munch-ranet. Les egen sak her.

Vil ta en prat
- Det er mulig at vi har diskutert det, og at det er rykter men jeg har aldri bekreftet det for det er noe jeg ikke vet med sikkerhet. Jeg er forbannet over ting som har kommet fram, og som er helt uriktig. Men det må jeg ta en samtale med 30-åringen om. Han har misforstått min rolle i saken, sa Hoen i retten.

De mange telefonsamtalene førte ikke fram, og Hoen klarte ikke å skaffe polaroidbildene slik 30-åringen ønsket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere