*Nettavisen* Nyheter.

Her er de verste stedene

Berlevåg og Arendal kommer dårligst ut i årets levekårsundersøkelse. Sjekk din by eller kommune her.

02.09.04 10:04

Filmen om Berlevåg Mannskor ga den lille finnmarkskommunen noen minutter med heftig begeistring, glamour og optimisme. Men tallenes tale er helsvart og trist. Her er levekårsproblemene ifølge statistikken størst i hele landet.

- Berlevåg i Finnmark er kommunen som er dårligst, målt ut fra våre indikatorer, mens sektor Eydehavn/Saltrød i Arendal har den lite flatterende andreplassen, sier seniorrådgiver Harald Tønseth ved SSBs Seksjon for helsestatistikk til TV 2 Nettavisen.

Negativ konsentrasjon i Nord-Norge
For 13. år på rad har Statistisk sentralbyrå på oppdrag fra Sosial- og helsedepartementet laget samleindeksen for levekårsproblemer her til lands. Det som er målt er antall innbyggere som mottar sosialhjelp, overgangsstønad, attføring, er uføretrygdede, arbeidsledige, vold, dødelighet, og forekomsten av lav utdanning.

«Vi ser en sterk konsentrasjon av levekårsproblemer i mange kommuner i Nord-Norge, mens mange mindre vestlandskommuner kommer gunstig ut i målingen,» skriver SSB i brevet som følger den siste levekårsstatistikken, publisert i dag, 1. september.

Av kommunene med flest levekårsproblemer lå to tredjedeler i Nord-Norge, mens to tredjedeler av dem med færrest problemer er plassert fra Rogaland til Møre og Romsdal.

Tre av fire kommuner med få sosiale problemer hadde under 4000 innbyggere.

Sjekk din kommune
Her kan du sjekke levekårene i hjembygda eller kommunen din (For å søke på ett navn: hold nede Ctrl + F)

- Verdien 1 innebærer at kommunen eller bydelen scorer best, mens 10,0 er det dårligst tenkelige, forklarer seniorrådgiver Tønseth.

- Denne indeksen vil aldri si noe om landet som helhet går i riktig eller gal retning, fordi den alltid måler forholdet mellom hvor det er flest og færrest sosialhjelpsmottakere, arbeidsløse eller om voldskriminaliteten har økt. Vi sier bare hvor det er flest og færrest tilfeller, forlarer seniorrådgiver Harald Tønseth ved SSBs Seksjon for helsestatistikk.

De tre dårligste kommunene
9,9 Berlevåg (Finnmark)
9,6 Kragerød (Telemark), Lavangen (Troms), Hasvik (Finnmark), Lebesby (Finnmark)
9,4 Nordkapp (Finnmark)

De beste kommunene
1,4 Rindal (Møre og Romsdal)
1,9 for Hjelmeland (Rogaland), Vindafjord (Rogaland), Stryn (Sogn og Fjordane), Stranda (Møre og Romsdal)
2,0 Hemsedal (Buskerud), Bjerkreim (Rogaland), Suldal (Rogaland), Rennesøy (Rogaland), Ullensvang (Hordaland), Leikanger (Sogn og Fjordane)

PS:
SSB understreker at dette er noe annet enn å vise «hvor det er best å bo». Andre forhold, som tilbudet av barnehageplasser og eldreomsorg, kan være like viktig for innbyggernes egen oppfatning av velferd, men ligger utenfor en måling av sosiale problemer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.