Gå til sidens hovedinnhold

Her er den falske familien

Her er romfolkfamilien som skapte 25 falske identiteter og lurte NAV for millioner. Nå er mor til åtte falske barn tiltalt.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Denne uken startet rettssaken mot en kvinne som skal ha brukt identiteten til åtte falsk barn for å skaffe seg 4,5 millioner kroner fra NAV.

For barna kvinnen har diktet opp, ble det utbetalt bidragsforskudd, kontantstøtte, barnetrygd, barnetillegg i uførepensjon, overgangsstønad, nedkomststønad og fødselsengangsstønad på til sammen 3,2 millioner kroner.

Inkludert hjelpestønaden er det urettmessig utbetalt 4,5 millioner kroner fra NAV til kvinnen i perioden fra 1990 og fram til 2008.

- Blitt brukt
I sin forklaring i Oslo tingrett hevder kvinnen at det er hennes norske familie som har brukt henne til å lure NAV for 4,5 millioner kroner. På papiret var hun tilbakestående med åtte barn.

Men i virkeligheten er hun fullt oppegående enbarnsmor med adresse Belgia.

Tiltalen er nummer åtte av totalt ti tiltaler som påtalemyndigheten har tatt ut etter en omfattende etterforskning av trygdesvindel blant romfolket.

Totalt har NAV slettet 25 identiteter i hele komplekset. Deriblant åtte barn og et barnebarn registrert på den tiltalte. Det er bevist at disse barna bare har eksistert på papiret.

Sentral i svindelsaken er den 62 år gamle moren til kvinnen som nå er tiltalt. Hun er tidligere dømt til 5,5 års fengsel for å ha opprettet 18 fiktive barn, flere fiktive sykdommer, og lurt NAV for 8 millioner kroner. Blant annet ble hennes sønn uriktig erklært sterkt tilbakestående og fikk utbetalt 576.000 kroner mellom 1999 og 2002. Både mor og sønn er dømt for dette.

Les mer om saken her: Slik fikk de 13 millioner fra NAV

Åtte barn og én sykdom
Tiltalte «Laila Fjell» fikk i 1995 diagnosen schizofren ifølge tiltalen. Hun ble ansett som sterkt pleietrengende. Fjell fikk utbetalt hjelpestønad på cirka 1,3 millioner kroner, og moren ble verge for kvinnen.

Fra 1990 registrerte «Laila Fjell» barna Amos (født 1990), Rima (-91), Zingarella (-92), Gino (-93), Dido (-98), Lisa (-01), Ingrid (-02) og Marcelino (-04) Fjell i Folkeregisteret. Påtalemyndigheten har tidligere bevist at dette i virkeligheten er andre navngitte barn som har fått dobbel identitet.

Identitetene over har blitt slettet fra Folkeregisteret. I tillegg ble det hevdet at et av de falske barna hadde fått barn. NAV betalte aldri ut penger for dette «barnebarnet» til «Laila Fjell». Dette omfattes derfor ikke av tiltalen.

«Laila Fjell» skal, ifølge brev fra advokater sendt til NAV, ha bodd i Norge fram til 2008, da hun flyttet til Danmark.

Millioner
For barna til «Laila Fjell» er det utbetalt bidragsforskudd, kontantstøtte, barnetrygd, barnetillegg i uførepensjon, overgangsstønad, nedkomststønad og fødselsengangsstønad på til sammen 3,2 millioner kroner. Inkludert hjelpestønaden er det urettmessig utbetalt 4,5 millioner kroner fra NAV til «Laila Fjell».

Les også: - Svindlet NAV for 4,5 mill kroner

- Ikke meg
Nå mener den tiltalte kvinnen at identitetsmanipuleringen ikke stoppet der, men at også hun har blitt brukt til å skape den falske «Laila Fjell» som nå er tiltalt.

Da tiltalte «Laila Fjell» møtte i Oslo tingrett tirsdag, avviste hun at hun var «Laila Fjell» født i 1975 og bosatt i Norge til 2008.

Derimot oppga hun et annet navn, og sa hun var en nederlandsk kvinne født i 1973 - med mann, ett barn, fast jobb og bolig i Belgia. Hun er datter til den tidligere svindeldømte 62 år gamle kvinnen, men altså ikke «Laila Fjell» som står bak trygdesvindel.

Av den grunn har Nettavisen også fått tillatelse av kvinnen til å viderebringe navnet «Laila Fjell». Vi poengterer også at barnenavnene som er publisert, er navn på fiktive barn som er slettet fra Folkeregisteret.

- Det er ikke meg. Det er et bilde av meg der, sa kvinnen i Oslo tingrett da hun ble spurt om personalia. Kvinnen fortsatte med å nekte straffskyld for hele tiltalen mot henne.

- Brukt
Kvinnens advokat sier til Nettavisen at kvinnen mener hun har blitt brukt til trygdesvindel av familien i Norge.

Kvinnen visste at det er utstedt pass for henne i navnet «Laila Fjell». Hun har også avgitt en DNA-prøve som «Laila Fjell». Hun mener likevel at én eller flere andre personer må ha brukt navnet «Laila Fjell» til å lure NAV for trygdemillioner.

- «Laila Fjell» kan være mer enn én person, og flere personer kan ha utgitt seg for å være Laila Fjell, sa kvinnens forsvarer Nicolai Bjønness i retten.

At flere personer har utgitt seg for å være Laila, benekter ingen. Beviset for dette, er at «Laila Fjell» gjennom årene har avgitt blodprøver med tre ulike blodtyper.

- Deltok
Påtalemyndigheten mener derimot at kvinnen på tiltalebenken hadde en langt mer aktiv rolle i svindelen, enn det hun innrømmer.

- Vi vil hevde at man kan si mye om morens påvirkningskraft på datteren, men uten samhandling fra Laila Fjell som er tiltalte her, så ville ikke bedrageriene vært mulig å gjennomføre, sa aktor Knut Horn i retten.

Et av de sterkeste bevisene til påtalemyndigheten mot kvinnen, er at det for Ingrid Fjell er bevist ved DNA-analyser, at dette er den tiltalte kvinnens virkelige datter, men da med annet navn.

Onsdag forklarer hun seg i Oslo tingrett.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget