RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Imran Saber
Imran Saber

Her er den mytiske «Onkel Skrue»

Sist oppdatert:
KOMMENTAR: Munch-tiltalte Bjørn Hoen har blåst liv i myten om Munch-avtalen og «Onkel Skrue» - i et siste forsøk på å slippe straff.

Onsdag fortalte Bjørn Hoen i Borgarting lagmannsrett at han skal ha lest et hemmelig brev som avslører hvem som leverte «Skrik» og «Madonna» tilbake til politiet i 2006.

Hoen skal ifølge politiet ha vært sentral i planleggingen av Munch-ranet i 2004 da maleriene ble revet av veggen i Munch-museet av maskerte væpnede menn. Hoen hevder selv at han bare formidlet ransbilen.

De «helt nye opplysningene» skal være at Munch-bildene kom til rette etter at det ble inngått en avtale mellom politiet og en 31 år gammel mann med kallenavnet «Onkel Skrue». Han skal ha fått kraftig strafferabatt, løfte om dusøren på fire millioner kroner, og full anonymitet for å levere tilbake bildene.

Bare for en struts kan dette være helt nye opplysninger. Allerede i 2007 skrev Nettavisen at det var den voldsdømte Toska-vennen «Onkel Skrue» som ble tilgodesett etter at Munch-maleriene kom tilbake. Det eneste nye er at Hoen skal ha sett håndfaste bevis for avtalen med egne øyne.

Når hans advokat Morten Furuholmen igjen krever avtalen på bordet, sitter han denne gangen angivelig med den viktigste brikken selv. Så Furuholmen: Kom med det hemmelige brevet.

Liker «big buckz»
Den tilgodesette vennen av David Toska, alias Onkel Skrue, heter egentlig Imran Saber, er 31 år, liker ifølge sin My Space «big buckz», og har David Toska og Al Capone som forbilder.

Strafferabatten fikk Imran Saber i 2008 da han ble dømt til tre års fengsel for for medvirkning til smugling av 100 kilo hasj og heleri av 4,3 millioner kroner. Nokas-millioner som David Toska investerte i narkotikaligaen til sin venn på rømmen, Danny Bungard.

I den omfattende narkotikasaken la mente påtalemyndigheten at Imran Saber var med på møtet da David Toska og Danny Bungard avtalte å fusjonere sine kriminelle virksomheter til en norsk «Cosa Nostra». Saber hevdet i retten at han ikke var med på Barcelona-møtet, men var i Romania og snakket med Thomas Øye i et annet ærend for Toska.

Les: Toskas hemmelige bananer

I norsk straffehistorie er nok det rekord i silkehansker fra påtalemyndigheten. Iallfall overfor en kjent kriminell. Imran Saber kom første gang i medienes søkelys i den såkalte «Koffert-saken» der David Toska forsøkte å kreve tilbake millioner fra finansakrobaten Thomas Øye. Saber tok over torpedojobben etter at blant andre Morten Furuholmen hadde gitt opp innkrevingen med rettslige midler. Furuholmen ble tiltalt, og senere frifunnet, for heleri i den saken.

Les: Kjendisadvokat frikjent

- Århundrets mildeste
«Århundrets mildeste dom» ble «Wonderboy»-dommen mot Saber kalt av de andre forsvarerne. De konstaterte at den svært lave straffepåstanden fra påtalemyndigheten var et takk for at Munch-bildene kom tilbake. I likhet med Morten Furuholmen startet også forsvarerne i Wonderboy-saken en rettslig jakt på kontrakten.

Etter flere runder i rettssystemet fikk dommerne i lagmannsretten se en kjennelse på at avtalen skulle holdes hemmelig. Også denne kjennelsen forble hemmelig for forsvarerne.

Les: - Dette er rettshistorie

- Jeg, politiet og påtalemyndigheten er pålagt taushetsplikt. Det foreligger en rettskraftig avgjørelse på dette. Jeg kan heller ikke opplyse hvilken domstol som har pålagt taushetsplikt, sa statsadvokat Geir Evanger i retten dengang.

Statsadvokat Evanger er mannen som har ført både Wonderboy-saken og Munch-saken for retten. Når Hoen nå hevder å ha sett avtalen, kan ikke Evanger gjøre annet enn å si «ingen kommentar» i fare for å avsløre et komma av Munch-avtalen.

Lang kamp
Morten Furuholmen har gjennom hele Munch-saken brukt den hemmelige Munch-avtalen for å forsvare Bjørn Hoen. Han mener at avtalen vil vise at Hoen ikke har hatt en sentral rolle i ranet i 2004.

Men enda viktigere: Hvis domstolen krever at påtalemyndigheten må legge fram Munch-avtalen i retten, vil påtalemyndigheten mest sannsynlig trekke hele straffesaken mot Bjørn Hoen fremfor å offentliggjøre Munch-avtalen.

Bjørn Hoens påstander kan like gjerne være en bløff tuftet på steinaldernyheter publisert blant annet i Nettavisen. Et siste forsøk på å tvinge påtalemyndigheten til å henlegge saken. Denne strategien har Morten Furuholmen fulgt siden 2007 da han ville ha justisminister Storberget i vitneboksen i Munch-saken.

Mytisk
Helt siden Munch-maleriene kom til rette har Presse-Norge trykket på for å få avtalen på bordet. Allerede før bildene kom tilbake skrev Dagbladet om forhandlinger mellom David Toskas advokat Øystein Storrvik, og riksadvokat Tor-Aksel Busch. At de kriminelle ga tilbake Norges to mest dyrbare eiendeler gratis, er lite trolig. Mye tyder også på at så ikke var tilfelle, selv om dusøren på fire millioner kroner ikke er utbetalt - ennå.

Når Morten Furuholmen nå krever å få Munch-saken belyst, sitter han selv angivelig på en svært viktig brikke. Aldri før har det lekket papirer til offentligheten som beviser avtalens eksistens. Og tro meg: Vi har prøvd. Flere personer hevder å ha sett avtalen med kriminelle som skal være underskrevet av svært høytstående personer, men de har aldri klart å produsere dokumentet.

Så for offentlighetens skyld, Hoen. Vis oss dette dokumentet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere