RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er den norske bondekalenderen

(Montasje)
De usjenerte jentene i organisasjonen «Jenter med Gård» har laget Norges svar på østerrikernes lettkledte bondekalender. Se bildekarusell nederst i saken.

- Det er for gærent at de tyske og østerrikske ungdommer skal få all æren for å lage bondekalendere. Vi lagde en kalender allerede i 2005, sier Anne Folstad Hagen, som var med på kalenderen.

Onsdag presenterte Nettavisen kalenderen til det østerrikske bondeungdomslaget, Österreichische Jungbauernschaft - Bauernbund Jugend. Der poserer bondeambassadørene svært så lettkledt for å reklamere for landbruket.

LES OGSÅ: - Sexy bondeungdom god idé

Men de er altså ikke de eneste. De usjenerte jentene i organisasjonen «Jenter med Gård» ga ut sin egen kalender for tre år siden.

Varmt hvetebrød
- Den ble veldig populær og solgte som varmt hvetebrød. Synd organisasjonen ikke fortsatte med det, sier Heidi Skagnæs, som også var med på kalenderen til Nettavisen.

«Jenter med Gård» er en studentorganisasjon ved Universitet for miljø og biovitenskap på Ås, for jenter som ønsker å drive med gårdsdrift og landbruk.

- Kalenderen markerte tiårsjubileet vårt. Bildene ble tatt ved maskinparken ved Felleskjøpet avdeling Kløfta. Det var flere folk i bakgården der da, som kom for å se på, sier hun.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

- Bør gjentas
Hun synes studentene som er med i organisasjonen nå burde føre tradisjonen videre.

- Tanken var at det skulle være en engangssak. Vi burde gjentatt det, men det ble aldri noe av. Kanskje de som er der burde ta det opp igjen, sier hun.

Se bildekarusellen nederst i saken.

Gunnar Husby i Norges Bygdeungdomslag synes kalendrene er en fin måte å reklamere for landbruket på.

Annen divisjon
- Jaja, bevares, denne er også flott, men den har nok ikke akkurat den samme effekten som den østerrikske. Det er en litt annen divisjon, sier han til Nettavisen.

- Men den viser at det er mange fine jenter i bygdene. Mange tror bygdene kun består av ungkarer som mekker bil. Sånn er det ikke. Organisasjonen vår består av 50 prosent jenter. Jeg er faktisk den første mannlige lederen på 17 år, fortsetter han.

Dårlig rekruttering
Ifølge Husby trenger Bygde-Norge så mye blest og publisitet som mulig.

- Rekrutteringen til landbruket er rett og slett elendig. Snittalderen på personer som tar over gårdsbruk er 44 år. Det blir stadig færre som arbeider der og de blir stadig eldre, sier han.

- Derfor må man øke interessen for næringen. Det må gi høyere status å jobbe med landbruk, og inntektene må bedres. Bygdene må også kunne tilby mer enn bare en arbeidsplass. Det må legges mer vekt på fritidstilbud, barnehager, skoler og så videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere