*Nettavisen* Nyheter.

Her er det 16 meter ned

USIKRET: Her tar stillasarbeideren ned rekkverket uten noen form for sikring. Se video i saken. Foto: Atle Jørstad

Arbeideren gambler med sitt eget liv. Se den utrolige videoen.

25.10.08 11:47

(iOslo.no) Torsdag den 23. oktober tok iOslo.nos journalist en video av stillasarbeidere rett ved Fagerborg kirke. Da de skulle ta ned rekkverket på det øverste stillaset, brukte arbeideren ingen sikring.

Flere ganger sto han bare centimetre unna kanten, med over 15 meter rett ned.

(Saken fortsetter under videovinduet)

HTML EMBED
video_embed(11301);

Alvorlig
- Man trenger ikke være i Arbeidstilsynet for å se at vi får en alvorlig ulykke hvis han først faller ned. Det har blåst mye de siste dagene, kan ha kommet frost og det er ingenting som sikrer ham hvis det skulle skje noe, sier seniorinspektør Per Granerød i Arbeidstilsynet i Oslo til iOslo.no når han får se videoen.

Han forteller at Arbeidstilsynet betrakter dette som «umiddelbar fare for liv og helse». Vedkommende som jobbet i den høyden skulle hatt på seg en sikkerhetssele som hadde hindret ham i å falle i bakken.

- Når vi kommer over slike forhold vil vi stanse arbeidet og selskapet må gjøre tiltak, sier Granerød.

Vil kontakte firmaet
I dette tilfellet sier han at de har vært i kontakt med firmaet tidligere, og sannsynligvis vil kontakte dem igjen etter å ha sett denne videoen. Han er imidlertid ikke overrasket over det han ser.

- Det vi ser på videoen er ikke overraskende, og ikke noe som er uvanlig når vi er ute. Dessverre! sier seniorinspektøren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skuffet
Firmaet som jobbet med stillasene, Brenden & co stillasutleie, har også fått se på videoen. Arbeidsleder Lars Petter Finstad i Brenden forteller til iOslo.no at han er utrolig skuffet over sine egne arbeidere.

- Forrige onsdag hadde vi krisemøte angående sikkerhet, og tok opp mye rundt dette med sikkerhetssele. Dessverre skjer dette for det, sier Finstad.

Ukultur
- Er det en enkelthendelse eller en ukultur?

- Dette er en ukultur. Vi terper veldig på det, og kjører veldig fokus på selen, fordi det er der vi føler det er mest svikt. Derfor hadde vi også dette møtet for en uke siden, og da er det veldig skuffende at dette skjer nå, svarer han.

Finstad understreker at saken vil bli tatt opp internt, både med de som jobbet der og ved et nytt møte med alle de ansatte.

Gambling
- Som utenforstående tenker jeg mest på at de ikke er mer ute etter å ta vare på seg selv. Hva mener du?

- Jeg er helt enig. Han står usikret, og selv om han kan holde seg fast innimellom kan han snuble eller glippe. Dette er absolutt ikke bra, svarer Finstad.

Forskjell på liv og død
Daglig leder Eirik Kvittingen i Sem Sikkerhet AS, som er et opplæringskontor for stillasfaget, får også se videoen. Han mener det her arbeides på om lag 16 meters høyde, og at det er helt åpenlyst at det burde vært brukt fallsikringsutstyr.

- Hvis du er sikret med fallsele, vil du dette to meter istedenfor 16 meter. Det vil sannsynligvis redde livet ditt, sier han til iOslo.no.

Seniorinspektør Granerød forteller at de generelt ser lite ulykker med stillaser, men at det ikke betyr at det er greit å arbeide med så stor risiko som man ser på videoen.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag