Her er det ikke arbeidsledighet

Foto: Torstein Kvæl

En håndfull norske kommuner har null ledighet. Vi viser deg hvor hele folket er i arbeid.

04.08.10 11:16

- Dette er som det pleier å være hos oss, men det er selvsagt veldig gledelig likevel, sier ordfører Frigg-Ottar Os til Nettavisen.

Kommunen han styrer, Beiarn i Salten, hører til en eksklusiv gruppe norske kommuner som praktisk talt ikke bidrar med noe på arbeidsledighetsstatistikken. De har full sysselsetting - eller mer presist: Mindre enn fem ledige.

Mens 3,0 prosent av arbeidsstyrken på landsbasis var registrert som arbeidsledige i juli, er prosenten i Beiarn 0,5 prosent. Det står null ledige på oversikten fra NAV, men når ordføreren får tenkt seg om vet han om tre personer uten arbeid.

Hvordan er situasjonen i din kommune? Se oversikten fra NAV her (PDF)

Fjell og fjord
Den lille Nordland-kommunen med 1115 innbyggere ligger naturskjønt til mellom fjord og fjell 110 kilometer sør for Bodø. Her har de flotte fjell som Skjellåtind (1637 meter over havet) og Beiarnelva der storlaksen spretter og lokker til seg sportsfiskere fra fjern og nær.

Tirsdag åpnet ordføreren årets jazzcamp med deltakelse fra hele landet og kjente navn som Øyvind «Elg» Elgnes, Terje Rypdal og Ronni Le Tekrø som trekkplastere. Og i løpet av noen år håper kommunen også å kunne tilby skifrelste de beste alpinopplevelsene i landsdelen med start på en arm av Svartisen.

Kommune

Ledighet i prosent

Beiarn i Nordland

0,5

Bjarkøy i Troms

0,5

Modalen i Hordaland

0,5

Røyrvik i Nord-Trøndelag

0,7

Utsira i Rogaland

0,8

Åseral i Vest-Agder

0,4

Kommunen største arbeidsgiver
Beiarn kommune er største arbeidsgiver med i overkant av hundre personer på lønningslista, men kommunen har også et knippe hjørnesteinsbedrifter som entreprenørbedriften Moldjord Bygg og Anlegg AS, en transportbedrift, reiselivsbedriften Frantzen Gjestegiveri og et landbruk med stabil sysselsetting.

Er du på jobbjakt, er det per dags dato ingen ledige stillinger i Beiarn, men kommunen ansatte tidligere i år kommunelege, teknisk sjef og prosjektarbeider i teknisk avdeling.

Oppdrag over hele Salten
- Vi har klart oss gjennom finanskrisen takket være ordrereserver, sier daglig leder Kjell-Gunnar Isaksen i Moldjord Bygg og Anlegg til Nettavisen.

Virksomheten teller 65 ansatte. De har hovedkontor i kommunesenteret Moldjord, men har oppdrag over hele Salten, blant annet på kraftanlegg.

Et par hjelpearbeidere er for tiden uten jobb, mens det har vært jobb til alle de andre. Men sjefen innrømmer at det har vært færre anbud enn det pleier den siste tiden og at de har måttet ta flere småoppdrag enn vanlig. Nå jobber de hardt for å fylle ordrebøkene.

Håper reiselivet vil vokse
- De siste åra har sysselsettingen vært stabil og god hos oss, og det er lenge siden vi hadde høye tall på ledighetsstatistikken. Framover håper vi at reiselivet skal vokse. Vi har et spennende prosjekt på gang når det gjelder vinterturisme, og presenterer en utredning i august om et stort alpinprosjekt, sier ordføreren som representerer den lokale bygdelista.

På ønskelista hans står også bedre vei til fylkeshovedstaden Bodø.

HTML EMBED

78.200 ledige i juli
På landsbasis var det i løpet av juli en nedgang i antallet ledige på 500 når tallene er justert for sesongvariasjoner.

Ved utgangen av måneden var det registrert 78.200 helt ledige hos NAV. Ledigheten utgjør nå 3,0 prosent av arbeidsstyrken.

Nordland er én av ti fylker som nå har lavere ledighet enn i juli i fjor.

NAV-tallene viser at Nordland fylke hadde en tilbakegang i ledigheten på 6 prosent fra samme periode året før. 2,9 prosent av arbeidsstyrken i fylket er nå registrert som helt arbeidsledige.

Oppland fylke har den sterkeste reduksjonen med 13 prosent. I Sogn og Fjordane har ledigheten økt mest det siste året, nærmere bestemt 16 prosent.

Ser vi fylkene og Oslo kommune samlet er det hovedstaden som har høyest ledighet med 4,1 prosent, mens Oppland og Rogaland har lavest ledighet, begge med 2,2 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.