Vi er midt i juli, og sommerværet blir heftig debattert i de aller fleste sosiale lag. Flere ganger i sommer har temperaturforskjellen mellom ulike landsdeler vært veldig stor, og ofte er det Østlandet og Sørlandet som ser ut til å komme best ut.
Men hva forteller statistikken oss? Er det virkelig øst- og sørlendingene som kan skryte på seg det fineste sommerværet?
Nettavisen har fått statistikk fra 90 av landets værstasjoner de siste 30 årene, og har så langt skrevet om hvor i landet de har varmest sommervær og hvor det regner mest - og minst.
Men hvor i landet er det sola skinner mest - og minst - i løpet av sommeren?
Slik har vi brukt værstatistikken
Meteorologisk institutt har levert statistikk fra 90 av landets værstasjoner de siste 30 årene, mellom 1987 og 2016.
De 90 værstasjonene er fordelt slik: 24 på Østlandet, 10 på Sørlandet, 19 på Vestlandet, 11 i Trøndelag og 26 i Nord-Norge.
Her har vi sett på tre hovedfaktorer:
1. Sol/skydekke: Fordi det ikke er alle stasjoner som gir soltimer, har vi sett på skydekke, som gir en indikator på hvor mye sol det er. Skydekket måles i åttendedeler: 1-2/8: Lett skyet. 3-5/8: Delvis skyet. 6-7/8: Skyet. 8/8: Overskyet.
2. Temperatur: Gjennomsnittlig makstemperatur i løpet av de tre sommermånedene.
3. Nedbør: Antall dager med under én millimeter nedbør og antall dager med mer enn 10 millimeter nedbør.
I tillegg har vi statistikk på vind, men da kun fra 30 av landets stasjoner. Her har vi fått tall på antall dager i løpet av sommermånedene med vind over «laber bris», som ifølge Meteorologisk institutt er når vinden begynner å bli ubehagelig. NB: Når det gjelder vind er det enkelte av månedene som mangler fullstendig datadekning.
KILDE: Meteorologisk institutt
Sandefjord på soltoppen
Ifølge Meteorologisk Institutt er det enklere å måle skydekke enn antall soltimer. Det er nemlig ikke alle værstasjoner som måler soltimer, men ved å se på skydekket får vi jo et indirekte mål på hvor mye sol det er.
Skydekket måles i åttendeler. 1-2 åttendedeler er lettskyet, 3-5 åttendedeler er delvis skyet, 6-7 åttendedeler er skyet og 8 åttendedeler er overskyet.
Først ba vi dere lesere om å stemme på hvor i landet dere trodde det var minst overskyet - altså mest sol. Nesten 2.7000 har stemt, og det var Arendal i Aust-Agder som fikk flest stemmer (33 prosent), med Sandefjord i Vestfold på en god andreplass (26 prosent).
Det riktige svaret er Sandefjord, med et gjennomsnittlige skydekke i sommermånedene på 4,3. I utgangspunktet kåret vi derfor Sandefjord by til Norges solby, men det viser seg at det blir litt feil.
Målestasjonen ligger riktignok i Sandefjord kommune, men det viser seg at den ligger nærmere Tønsberg enn Sandefjord by. Årsaken til at vi bruker data fra Melsom stasjon er fordi det er den eneste stasjonen i området med statistikk fra de siste 30 årene, som regnes som en «normalperiode» når det kommer til været.
Arendal ligger riktignok ikke langt bak, med et gjennomsnittlig skydekke på 4,4, men det er altså Sandefjord kommune som har mest sommersol av de 90 værstasjonene vi har statistikk fra.
Mest overskyet i Kautokeino
Vi ba dere også om å stemme på hvor dere tror det er mest overskyet, altså minst sol, i løpet av sommeren. Her har rett over 2.300 lesere stemt, og det er Vanylven i Møre og Romsdal som har fått klart flest stemmer (53 prosent).
Men aller mest overskyet er det i Kautokeino. Der ligger det gjennomsnittlige skydekket i løpet av sommeren på 6,4, og blir med det landets skyvinner. Vanylven kommer på andreplass, med et skydekke på 6,3.
Mest sol på sørlandet
Hvis vi ser på landsdelen hver for seg, er det sørlendingene som har mest sommersol. På andreplass finner vi Østlandet, mens sola skinner litt mindre dess lenger nord i landet du kommer.
Ser vi på det gjennomsnittlige skydekket for alle landsdelene, ser det slik ut:
- Sørlandet: 4,7
- Østlandet: 5,2
- Vestlandet, 5,7
- Trøndelag, 5,8
- Nord-Norge: 5,8
Det er altså Sørlandet som har mest sommersol sammenlignet med de andre landsdelene. Værstatistiker Bernt Lie sier til Nettavisen at det kan stemme godt med hans egne observasjoner.
- Fra min «fritidskommune» Mandal foreligger det komplette skydata fra og med 1987 til 2009. Det gir en komplett rekke av 21 av 30 mulige år, og da vil Mandal toppe med lavest skydekke.

Tok to sykedager for å fokusere på sin mentale helse, nå går svaret fra sjefen viralt
Har du sett disse populære videoene?