*Nettavisen* Nyheter.

Her er det mineralressurser for 2500 milliarder kroner

Utsnitt av kart fra NGU som viser forekomstene av mineraler i den norske berggrunnen. Norske har blant annet store forekomster av titan, kobber, jern og grafitt og Europas største forekomst av sjeldne jordartsmetaller. Foto: Faksimile (NGU)

I den norske berggrunnen ligger det mineralressurser til en verdi av 2500 milliarder kroner, viser ny rapport. NHO vil utvinne så mye som mulig.

16.12.16 10:07

OSLO (Nettavisen): I den norske berggrunnen ligger det verdier for anslagsvis 2500 milliarder kroner. Det er konklusjonen i en rapport Norges geologiske undersøkelser (NGU) har gjort for Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).

Les også: Spor fra universets begynnelse funnet på hustak i Oslo

- Overgangen til en grønnere og mer klimavennlig verden tar oss bokstavelig talt inn i enn ny steinalder, sier NHO-sjefen.

Enorme ressurser

Mineralressursene i Norge er enorme og gir store muligheter, påpeker NHO. 2500 milliarder kroner er de anslåtte verdiene av det som ligger der. Når NHO også regner på verdien av å hente det opp og utvinne alt dette, kommer de opp med et enda høyere tall; 8000 milliarder kroner. Det er den totale bearbeidingsverdien, vel å merke dersom alt hentes opp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kvarts som produseres i Norge brukes blant annet i produksjon av silisiummetall til solceller og databrikker. Faksimile fra NHO-rapporten "Mineraler for det grønne skiftet". Foto: NHO

Overfor Nettavisen understreker NHO at det er det første tallet, 2500 milliarder kroner, de legger mest vekt på.

Til sammenligning er markedsverdien av det norske oljefondet på 7469 milliarder kroner nå.

Etterspurte metaller

NGU og NHO har gruppert råstoffer som finnes i fastlands-Norge i fire grupper etter antatt potensial i framtida. Her finner vi titan, kobber, jern, olivin, kvarts/silika, karbonatbergarter, nefelinsyenitt, grafitt, pukk og naturstein. For disse er det store ressurser, etablerte verdikjeder og teknologi.

Videre ser man store muligheter når det gjelder sjeldne jordartsmetaller (REE). Jordartsmetaller er det mangel på i verdensmarkedet. Norge har Europas største forekomst i Fensfeltet ved Ulefoss i Telemark. (Se faktaramme).

Fakta

Sjeldne jordarter

For sink, nikkel, bly, molybden, magnesium, fosfat og talk er det også store ressurser, og NGU og NHO ser store muligheter.

Se hva som finnes i berggrunnen der du bor. Søk i kart på NGU.

- Selv om tallene er basert på anslag og avhenger av markedsutvikling, gir de et visst bilde av verdiskapningsmuligheter i et 100-års perspektiv, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund ifølge en pressemelding.

- Bør utvinne så mye som mulig

- Norge sitter på store mineralressurser og vi bør utvinne så mye som mulig av de lønnsomme mineralforekomstene. Dette er viktig for å nå klimamålene, og det er viktig for å skaffe inntekter til Norge i årene fremover, mener Skogen Lund.

Les også: Nå fyrer de med thorium

Klikk på bildet for å forstørre.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Mineraler til solceller og elbiler

NHO peker på at det grønne skiftet forutsetter stor vekst i bruk av mineraler. Solceller, vindmøller, elbiler, smarttelefoner, batterier og strømledninger er alle ting som krever mineraler.

Les også: Klimaforskere vil redde data fra Trump

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag