Gå til sidens hovedinnhold

Her er det nye «luksusfengselet»

Cellene i nye Halden fengsel har flislagt bad, flatskjerm-TV og vindu uten gitter.

HALDEN FENGSEL (Nettavisen): I dag åpner Norges nye og mest moderne fengsel dørene for sine første innsatte.

Se flere bilder fra Halden Fengsel øverst i artikkelen.

Ei blokk, varetektsblokka med 56 rom, tyvåpner en måned før resten av fengselet. Hele fengselet, som totalt har plass til 251 innsatte, skal være i drift fra 1. april.

- Det er stort behov for varetektsplasser. Fremskyndet åpning av Halden fengsel tar av for presset og gir oss et pusterom til å løse varetektsutfordringene i Østlandsområdet, sier justisminister Knut Storberget.

Høy standard

Halden Fengsel har kostet 1,3 milliarder kroner å bygge, og har fått kritikk for sine lekre celler med flislagte bad, duse farger, flatskjermer og vinduer uten gitter. Hver celle er 12 kvadratmeter stor, med et 2 kvadratmeter stort bad. Veggene i fengselet skal utsmykkes for 6,1 millioner kroner.

Statssekretær i Justisdepartementet Terje Moland Pedersen påpeker til Nettavisen at det er frihetsberøvelsen - det å sitte innelåst på cellen fra 20.00 hver kveld til 08.00 hver morgen - som er straffen - ikke lav kvalitet på fengselet.

- Vi vil gjøre straffegjennomføringen på en sånn måte at vi kan hindre tilbakefall, med god bygningskvalitet og gode forhold, sier Moland Pedersen.

Han synes det er ille at folk stiller spørsmålstegn ved kvaliteten på fengselet og tror ingen kunne tenke seg å bo i Halden Fengsel frivillig.

- Vi bruker kunnskapen og materialene vi har i 2010. Alle valg av materiale er gjort med tanke på hygiene, renhold og at fengselet skal være slitasjesterkt, sier han.

I tillegg byr fengselet på skolegang med mulighet for å ta fagbrev og gode aktivitetsmuligheter både ute og inne. Blant tilbudene er treningsrom, gymsal, flere typer verksteder, bibliotek, lydstudio og laboratorium.

Fengselet består av en varetektsblokk, som åpner mandag 1. mars, et aktivitetsbygg, et kulturhus, et besøkshus for innsatte med foreldreansvar og flere avdelinger for innsatte på soning. Hver avdeling består av 10-12 celler og et stort fellesareale med koselig kjøkken og stuekrok med TV.

- Kunne vært en høgskole

Som utbygger Statsbygg skriver i sin brosjyre om Halden Fengsel: «Hadde det ikke vært for muren som går rundt området, kunne dette like gjerne vært en høgskole, et sykehjem eller en annen offentlig institusjon.»

Halden Fengsel er bygd på en 300 mål stor tomt på Torpum i Halden. Den totale bygningsmassen er 27.500 kvadratmeter, og de 251 innsatte skal voktes av rundt 350 ansatte.

- Fengselet er bygd i solide materialer, og det er tenkt på at det skal tåle en støyt, sier kommunikasjonsrådgiver i Statsbygg Eva Kvandal til Nettavisen.

2940

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar