OSLO (Nettavisen): Møre og Romsdal meldte seg først på i kampen om temperaturer over 30 pluss torsdag.

Onsdag kunne Lysebotn i Rogaland notere seg for 28,5 grader på gradestokken og tropenatt med minimumstemperatur på 20,3 grader natt til torsdag. Torsdag var det ventet at Trøndelag, Møre og Romsdal og det sørlige Nordland skulle få de høyeste temperaturene.

Les også: Du vil ikke tro hva Kim Gerdts skal gjøre i sommer

- De får det nok varmest i dag med temperaturer mellom 25-30 grader, sa statsmeteorolog John Smits til Nettavisen ved 10-tiden torsdag.

- 30 grader?!

- Ja, i det sørlige Helgeland ligger de godt an. På Laksforsen i Nordland sør for Mosjøen har de en målesteasjon der de ofte noterer høye temperaturer. Der ligger de godt an, forsikret Smits.

Møre og Romsdal først ut

Noen timer senere - klokka ett - forelå de første observasjonene med temperaturer over 30 grader, og det var Møre og Romsdal som hadde alle noteringene.

Her var det tre stasjoner som alle kunne notere seg over 30 plussgrader; Valldal 30,7 grader, Brusdalsvatn 30,2 og Bingsa 30,1, opplyser Meteorologisk institutt på Twitter.

Aina Elisabeth var blant dem som kommenterte sommerheten i Møre og Romsdal på Instagram: «Endelig kom sommeren», skrev hun med et bilde med utsikt mot Skåla, Moldes høyeste fjell.

Les også: Nå blir det Pokémon Go-film

Forberedt på rekorder

Trønderne var blant dem som forberedte seg på varmerekorder. I Trondheim er det sjelden kost med 30 grader. Sist gang det skjedde var 9. juli 2014 da noteringen var 31,2 grader, Adresseavisen.

- Her i Risør passerte vi 30-tallet for en time siden, og det stiger enda, skrev en av Nettavisens lesere på Facebook klokka 10.30, men det var altså en uoffisiell notering.

Tropenetter

Om sydentemperaturene og tropenettene treffer deg der du er i Norge, er det bare å nyte det. For Vestlandets del vil varmen gi seg og en kaldfront gjør seg gjeldende. Bygeværsområder vil etter hvert trekke seg litt nordover og skape mer ustabilt vær, opplyste en opplagt statsmeteorolog til Nettavisen torsdag formiddag.

- Hvor blir det finest vær fredag?

- Narvik ligger godt an med utsikter til 27 grader og lettskyet. Det er størst sannsynlighet for regnbyger i deler av Sør-Norge, særlig i indre områder, men vi snakker ikke om regn hele tiden, sier Smits.

Når det gjelder lørdag, venter han varmest vær i Nordland, Troms og deler av Finnmark.

Tordenvær og kaldfront på vei

- Hva med tordenværet dere har pekt på ute i Nordsjøen?

- Det ligger nå et stykke vest for Hordaland og gir spredte utslag inn mot fjæresteinene der. Kaldfronten strekker seg til Danmark og er såvidt nær kysten i Hordaland og Rogaland. Den går østover i løpet av dagen og kommer inn mot land utover ettermiddagen og kvelden med byger i Agder, Rogaland, Hordaland og kanskje Sogn og Fjordane, uttalte meteorologen.

Han pekte også på en sone med ustabilitet fra Østfold og nordvestover til Buskerud, deler av Telemark og Oppland.

- Der kan vi få lokale byger i løpet av torsdag ettermiddag, men kanskje ikke så mye i Oslo-området.

Senere torsdag meldte StormGeo til Bergensavisen at tordenværet har svekket seg:

- Det var veldig heftig da det var ute i Nordsjøen i natt, men fronten har begynt å svekke seg allerede. Det er mulighet for at det blir noen tordenbyger, men ikke så heftig som på bildene, sier vakthavende meteorolog Solbjørg Apeland ved StormGeo til Bergensavisen.

TWITTER: Varmegradene er flittig kommentert på Twitter torsdag: