I et forsøk på å komme til bunns i hvem det er som egentlig har det fineste sommerværet, har Nettavisen sett på statistikk fra 90 av landets værstasjoner de siste 30 årene.

Det er mange måter å definere «fint sommervær» på, men en av de absolutt viktigste faktorene er temperatur. For det er ikke veldig fint å være på stranda i 13 grader, selv om sola skinner. På den andre siden kan man få veldig sommerfølelse på fjelltur i overskyet vær hvis temperaturen har bikket 25 grader.

Varmest i Oslo

Vi ba dere gjette hvor i Norge vi finner den høyeste gjennomsnittlige sommertemperaturen. Over 5.000 har avgitt sin stemme, og det er hovedstaden som har fått flest stemmer.

37 prosent tror det er varmest i Oslo, og det er helt riktig: Det er Oslo som har det varmeste sommerværet.

Oslo har i løpet av de siste 3

0 årene hatt en gjennomsnittlig daglig makstemperatur på 21,2 grader, og er den eneste av de 90 målestasjonene som bikker 21 grader i snitt.

Sørlandet varmeste landsdel

Hvis vi ser på landsdelen hver for seg, så kommer Sørlandet best ut, med Østlandet tett bak.

Basert på de 90 målestasjonene vi har statistikk fra, er den gjennomsnittlige daglige makstemperaturen på Sørlandet 18,6 grader, mens Østlandet har 18,5 grader. Vestlandet ligger på 17,3 grader, mens Trøndelag har 16,2 grader.

Kaldest er det i Nord-Norge, med et gjennomsnitt på 14,5 grader i daglig makstemperatur.

Kaldest i Gamvik

Av naturlige årsaker blir det altså kaldere dess lenger nord du kommer i landet.

Enkelte steder i Finnmark beveger makstemperatursnittet seg ned til cirka 11 grader, altså hele 10 grader kaldere enn Oslo-snittet. Målingene er aller lavest i Gamvik kommune i Finnark, der har de i snitt 10,9 grader i daglig makstemperatur i løpet av sommeren.

Blåser mer på Sørlandet

Men det er ikke kun temperatur som bestemmer hvor varmt det er å ligge på stranda i juli. Vind er også en viktig faktor, og her er det relativt store forskjeller mellom Østlandet og Sørlandet.

For selv om Sørlandet vinner knapt over Østlandet på temperaturmålingene, er det betraktelig mer vind lengst sør i landet.

Hvis vi ser på antall dager med laber bris eller mer, som ifølge Meterologisk institutt er når «vinden begynner å kjennes ubehagelig», så har hovedstaden bare tre dager i snitt med den type vind i løpet av sommeren. De andre målestasjonene på Østlandet (Trysil, Sarpsborg, Sande og Lillehammer) har lignende tall: mellom to og fem dager med laber bris eller mer i løpet av sommeren.

Til sammenligning er det i snitt 15 sommerdager med laber bris eller sterkere i Kristiansand - og hele 73 på Lindesnes fyr, 68 på Torungen fyr og 32 på Lyngør fyr.

Konklusjon

Det er altså helt klart hovedstaden som vinner når det kommer til sommervarme. Med landets varmeste gjennomsnittlige makstemperatur (21,2 grader) og kun tre dager med vind over laber bris, er det nok hovedstadens innbyggere som kan skryte på seg å ha det varmeste sommerværet.

Som landsdel kan vi også si at østlendingene kommer best ut av det, med en snitttemperatur kun 0,1 grad bak Sørlandet, men med betraktelig mye mindre vind.

Hva kan du om det norske sommerværet? Stem her:

Har du sett denne populære videoen?