RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er det varmest sommervær i Norge


VARMEST: Oslo har en gjennomsnittlige makstemperatur på 21,2 grader. Dette bildet er tatt på Sørenga.
VARMEST: Oslo har en gjennomsnittlige makstemperatur på 21,2 grader. Dette bildet er tatt på Sørenga. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert:
En av landsdelene kommer klart best ut.

I et forsøk på å komme til bunns i hvem det er som egentlig har det fineste sommerværet, har Nettavisen sett på statistikk fra 90 av landets værstasjoner de siste 30 årene.

Fakta: Slik har vi brukt værstatistikken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Meteorologisk institutt har levert statistikk fra 90 av landets værstasjoner de siste 30 årene, mellom 1987 og 2016. Her har vi sett på tre hovedfaktorer:

1. Sol/skydekke: Fordi det ikke er alle stasjoner som gir soltimer, har vi sett på skydekke, som gir en indikator på hvor mye sol det er. Skydekket måles i åttendedeler: 1-2/8: Lett skyet. 3-5/8: Delvis skyet. 6-7/8: Skyet. 8/8: Overskyet.

2. Temperatur: Gjennomsnittlig makstemperatur i løpet av de tre sommermånedene.

3. Nedbør: Antall dager med under én millimeter nedbør og antall dager med mer enn 10 millimeter nedbør.

I tillegg har vi statistikk på vind, men da kun fra 30 av landets stasjoner. Her har vi fått tall på antall dager i løpet av sommermånedene med vind over «laber bris», som ifølge Meteorologisk institutt er når vinden begynner å bli ubehagelig. NB: Når det gjelder vind er det enkelte av månedene som mangler fullstendig datadekning.

KILDE: Meteorologisk institutt

Det er mange måter å definere «fint sommervær» på, men en av de absolutt viktigste faktorene er temperatur. For det er ikke veldig fint å være på stranda i 13 grader, selv om sola skinner. På den andre siden kan man få veldig sommerfølelse på fjelltur i overskyet vær hvis temperaturen har bikket 25 grader.

Varmest i Oslo

Vi ba dere gjette hvor i Norge vi finner den høyeste gjennomsnittlige sommertemperaturen. Over 5.000 har avgitt sin stemme, og det er hovedstaden som har fått flest stemmer.

37 prosent tror det er varmest i Oslo, og det er helt riktig: Det er Oslo som har det varmeste sommerværet.

Oslo har i løpet av de siste 3

0 årene hatt en gjennomsnittlig daglig makstemperatur på 21,2 grader, og er den eneste av de 90 målestasjonene som bikker 21 grader i snitt.

Sørlandet varmeste landsdel

Hvis vi ser på landsdelen hver for seg, så kommer Sørlandet best ut, med Østlandet tett bak.

Basert på de 90 målestasjonene vi har statistikk fra, er den gjennomsnittlige daglige makstemperaturen på Sørlandet 18,6 grader, mens Østlandet har 18,5 grader. Vestlandet ligger på 17,3 grader, mens Trøndelag har 16,2 grader.

Kaldest er det i Nord-Norge, med et gjennomsnitt på 14,5 grader i daglig makstemperatur.

ØSTLENDINGENE har god temperatur og lite vind. Her tar en mann seg en joggetur i Frognerparken i sommerkveldssola.

Kaldest i Gamvik

Av naturlige årsaker blir det altså kaldere dess lenger nord du kommer i landet.

Enkelte steder i Finnmark beveger makstemperatursnittet seg ned til cirka 11 grader, altså hele 10 grader kaldere enn Oslo-snittet. Målingene er aller lavest i Gamvik kommune i Finnark, der har de i snitt 10,9 grader i daglig makstemperatur i løpet av sommeren.

Blåser mer på Sørlandet

Men det er ikke kun temperatur som bestemmer hvor varmt det er å ligge på stranda i juli. Vind er også en viktig faktor, og her er det relativt store forskjeller mellom Østlandet og Sørlandet.

For selv om Sørlandet vinner knapt over Østlandet på temperaturmålingene, er det betraktelig mer vind lengst sør i landet.

Hvis vi ser på antall dager med laber bris eller mer, som ifølge Meterologisk institutt er når «vinden begynner å kjennes ubehagelig», så har hovedstaden bare tre dager i snitt med den type vind i løpet av sommeren. De andre målestasjonene på Østlandet (Trysil, Sarpsborg, Sande og Lillehammer) har lignende tall: mellom to og fem dager med laber bris eller mer i løpet av sommeren.

Til sammenligning er det i snitt 15 sommerdager med laber bris eller sterkere i Kristiansand - og hele 73 på Lindesnes fyr, 68 på Torungen fyr og 32 på Lyngør fyr.

Konklusjon

Det er altså helt klart hovedstaden som vinner når det kommer til sommervarme. Med landets varmeste gjennomsnittlige makstemperatur (21,2 grader) og kun tre dager med vind over laber bris, er det nok hovedstadens innbyggere som kan skryte på seg å ha det varmeste sommerværet.

Som landsdel kan vi også si at østlendingene kommer best ut av det, med en snitttemperatur kun 0,1 grad bak Sørlandet, men med betraktelig mye mindre vind.

Hva kan du om det norske sommerværet? Stem her:

Har du sett denne populære videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere