RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er drapsvåpenet

Dette er våpenet som ble brukt til å ta livet av Øyvind Bjarte Madsen i 2000. Pistolen bærer preg av å ha ligget i en kum i seks år.
Dette er våpenet som ble brukt til å ta livet av Øyvind Bjarte Madsen i 2000. Pistolen bærer preg av å ha ligget i en kum i seks år. Foto: Politiet
Sist oppdatert:
Dette er pistolen som ble brukt i det såkalte «Åsane-drapet». Ennå vet politiet lite om våpenet.

Så langt har politiet klart å finne ut at drapsvåpenet er en Mab modell D, kaliber 765. Det ble produsert i Frankrike mellom 1921 og 1940. Denne typen våpen ble brukt under andre verdenskrig, og trolig har pistolen kommet på avveie etter krigens slutt og havnet i Norge, skriver Bergens Tidende.

Håper på tips
- Jeg har ikke sett et slikt våpen tidligere. Det er heller ikke registrert hos oss. Vi har derfor ikke greid å spore det videre, sier politibetjent Dag Heggren ved Hordaland politidistrikt til BT.

Politiets håp er at publikum vil kunne tipse dem i riktig retning for å finne våpenets historie og tidligere eiere.

Lå seks år i kumlokk
Pistolen ble funnet i et kumlokk i januar, etter at drapsdømte Tor Helge Flaten tilsto det seks år gamle drapet på Øyvind Bjarte Madsen. Seks år i vann under kumlokket har satt kraftig preg på det gamle våpenet. I nye avhør har han altså tilstått og pekt ut hvor han kastet drapsvåpenet, men har ikke forklart mer om hvor han fikk våpenet fra.

En 25 år gammel kamerat av Flaten ble i høst varetektsfengslet, siktet for å ha medvirket i både Åsane-drapet og Lindås-drapet. Jarle Olsen skal ha forklart i avhør at det var 25-åringen som skaffet til veie drapsvåpenet for seks år siden.

Skutt i hodet
Nordsjøarbeideren Øyvind Bjarte Madsen ble drept med et skudd mot hodet i april 2000. Han ble funnet av en kvinnelig bekjent, sittende i en lenestol i sitt eget hjem.

Etterforskningen førte politiet inn i det hardbarkede narkomiljøet i Åsane, og Jarle Olsen ble utpekt som hovedmannen bak ugjerningen. Ifølge påtalemyndighetene skulle han ha bestilt henrettelsen av Madsen, mens Flaten påtok seg oppdraget. Olsen har selv sagt at han bare bestilte en «smelle-jobb» - at Madsen skulle bankes opp, ikke drepes.

- Narkogjeld motivet
Påtalemyndigheten mente motivet for drapet var Olsens betydelige narkogjeld i Oslo. Drapet på Madsen skulle framstå som et ran, slik at Olsen kunne ha en unnskyldning overfor sine kreditorer for ikke å ha betalt gjelden sin. Madsen skal angivelig ha fungert som kurer.

I 2001 ble Olsen og Flaten sammen med en tredjemann dømt for drapet, men anket til lagmannsretten. Anken førte til en ny dom i november 2002, som ikke ble anket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere