RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er flest skilt

Foto: Google Streetveiw/Jevnaker kommune
Sist oppdatert:
- Det kan ikke jeg ta ansvar for, sier ordføreren i kommunen på skilsmissetoppen. Søk på din kommune.

Langt fra alle ekteskap varer livet ut, og hvert eneste år er det tusenvis av norske ektepar som velger å gå fra hverandre.

I fjor ble 10.300 par skilt, og 11.700 par ble separert.

Samtidig ble det inngått 23.600 nye ekteskap i Norge.

Her er topp og bunn
Men skilsmissetallene varierer mye fra kommune til kommune.

Nettavisen har sammenlignet alle landets kommuner, som hvert år er pliktig til å rapportere inn skilsmissetallene til databasen Kostra, som driftes av Statistisk sentralbyrå (SSB).

SØK: Så mange er skilt i din kommune

Sammenligningen viser at det er Jevnaker kommune i Oppland som topper skilsmissestatistikken.

Der var 15,6 prosent av innbyggerne mellom 16 og 66 år registrert som skilte og separerte per 31.desember 2010. Til sammenligning var landsgjennomsnittet på 11,5 prosent.

På bunn av listen, med færrest skilte og separerte i forhold til antall innbyggere, finner vi Røyrvik kommune i Nord-Trøndelag, med 5,4 prosent.

Slik var skilsmisseandelen i storbyene i prosent: Oslo (11,5), Bergen (10,5), Stavanger (10,4), Tromsø (10,6) og Kristiansand (11,5).

- Kan ikke ta ansvar
Kommunen som ligger på topp av skilsmissestatistikken, Jevnaker kommune, har 6200 innbyggere.

Dette er en kommune som ligger idyllisk til sørvest i Oppland, ved Randsfjorden, og som er mest kjent for Hadeland Glassverk - og ikke at de er på skilsmissetoppen.

Her holder også regjeringen sin årlige budsjettkonferanse, på Thorbjørnrud hotell.

- Det er nytt for meg at vi lå på topp i forhold til skilsmisser i 2010, sier Jevnakers ordfører Hilde Brørby Fivelsdal (Ap) til Nettavisen.

Ordføreren synes det er høyt tall, men sier hun ikke har noen forklaring på hvorfor akkurat de topper statistikken.

- Om noen skal skille seg er jo et privat anliggende mellom de som faktisk går fra hverandre, men det er jo ingenting jeg får gjort noe med, sier hun, og legger til:

- Som ordfører har man ansvar for mye rart, men akkurat det at folk skiller seg, det kan ikke jeg ta ansvar for, sier Brørby Fivelsdal muntert.

Homofile skilsmisser
I fjor var det 264 par av samme kjønn som giftet seg, 97 mannlige par og 167 kvinnelige par. 68 par valgte å gjøre om partnerskap til ekteskap.

Samtidig ble 29 ektepar av samme kjønn separert, og fire ble skilt. 60 partnerpar ble separert, og 83 ble valgte å skille seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere