*Nettavisen* Nyheter.

Her er flukten over

Foto: (Miguel Carazo / Nettavisen)

Han har vært etterlyst over hele verden. Torsdag var fem års flukt over. Nettavisen var der.

24.08.10 09:11

GARDERMOEN (Nettavisen): Etter mange års helvete får endelig Lindbjørg Bahgat og Irene Nesseth oppreisning.

Nesseth traff Michel Khatab (54) på et utested i Oslo på slutten av 70-tallet. I 1977 giftet de seg og kort tid etter begynte det som skulle bli et 13 års mareritt preget av manipulering, trusler og vold.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Miguel Carazo, Nettavisen)

Bahgat har levd i frykt siden 2000. Hun har måttet gå med voldsalarm, hatt videoovervåking av huset, og på et tidspunkt har hun vært nødt til å bruke skuddsikker vest på gata.

- Det har vært et helvete, sier kvinnen som har måttet betale en høy pris for et kort kjærlighetsforhold til en mann som senere forsøkte å drepe henne.

Rømte før ankesaken
Michel Khatab ble i 2002 dømt til tre år og ti måneders fengsel for den grove voldtekten av Lindbjørg. Han er også dømt eller anmeldt for vold mot nærmere ti kvinner, men stakk av før ankesaken kom opp.

Han har han vært på rømmen siden våren 2002 før Interpol fikk pågrepet ham.

Se innslag på TV 2-nyhetene om den daværende rømlingen

Torsdag ettermiddag kom han trillende inn ankomsthallen på Gardermoen i følge med to politimenn. Flukten var over.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Miguel Carazo, Nettavisen)

Drapstruet
Irene Nesseth var den første av en rekke med kvinner som har fått livet sitt ødelagt på grunn av norsk-egypteren Michel Khatab.

- Det skjedde gjennom hele ekteskapet. Han forandret seg fra å være en mann flink til å prate og sjarmerende, til en annen som manipulerte og truet i 13 år, sier Nesseth til Nettavisen.

Nesseth sier at hele ekteskapet var preget av vold og trusler mot henne.

- I lang tid bodde jeg på krisesenteret på grunn av mishandlingen. En dag var jeg på besøk hos foreldrene mine i Bærum og plutselig dukket ham opp med en kniv i hånda. Han truet både meg og mine foreldre med å drepe oss fordi jeg hadde anmeldt han for vold, sier Nesseth.

Nesten drept
18. mai 2000 startet det som siden har vært en tung tid for lege Lindbjørg Bahgat.

- Jeg ble grovt mishandlet og voldtatt av min ekskjæreste, sier hun til Nettavisen.

Forholdet til ekskjæresten var slutt da Bahgat under sterk tvil takket ja til invitasjon om å spise avskjedsmiddag hjemme hos ham. Det skulle vise seg å bli et fatalt valg.

- Han rettet en pistol mot hodet mitt, og kvalte meg så kraftig at det var like før blodsirkulasjonen til hjerte og hjerne ble avklemt, sier hun. Deretter ble hun voldtatt.

Fremdeles sliter hun med ettervirkningene. Hun har utviklet posttraumatisk stressyndrom, muskelsmerter og kroniske søvnproblemer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Endelig tatt
Nå, sju år etter at ekskjæresten var nær ved å drepe henne, skal han fengsles. Han har siden han ble dømt for voldtekt, grov legemsbeskadigelse og trusler mot Bahgat og to andre kvinner, vært som sunket i jorden.

5. februar ble han pågrepet i Qatar. Torsdag ble han utlevert til Norge, og skal nå tilbringe de neste tre årene og ti månedene bak lås og slå.

Michel Khatab nektet å si noe om pågripelsen og dommen da han ankom Gardermoen. Han spaserte raskt ut av ankomsthallen og satte seg inn i politibilen som ventet ved parkeringsplassen på flyplassen. Hele tiden prøvde ham å skjule ansiktet sitt med hendene og genseren.

Mens voldtektsmannen satt i politibilen og kjørte fra Gardermoen, ventet to av hans ofre utenfor Ullersmo fengsel for å endelig se ham å bli satt inn bak murene

Bahgat er svært glad for at han er tatt.

Vi har gjennomgått et helvete på grunn av dette ... Helt fantastisk at han endelig skal sone»

Lindbjørg Bahgat

- Det er helt fantastisk at han endelig skal sone. Det er ikke noe verre enn at en mann som er voldsdømt skal få gå løs, sier hun.

- Vi har gjennomgått et helvete på grunn av dette, og det har vært en lang og tøff kamp.

I ettertid har legen i perioder hatt livvakter. Hun har fryktet for sitt eget liv, og barnas liv. Hun var nødt til å sykemelde seg ett år på grunn av ettervirkningene. Mannens ekskone er fortsatt 50 prosent arbeidsufør.

- En periode gikk fire kvinner rundt med voldsalarm på grunn av denne mannen, sier hun. Totalt seks kvinner har anmeldt norsk-egypteren for en rekke ulike forhold.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stakk av før ankesak
Bagahts ekskjæreste forsvant rett før jul i 2002/2003 etter at han var dømt i første instans. Påtalemyndigheten forsøkte da å varetektsfengsle ham på grunn av unndragelsesfare, men dette ble altså ikke tatt til følge. Da ankesaken skulle opp, var han borte.

- Han ble løslatt, og forsvant. Etter det har vi søkt etter ham gjennom Interpol, sier politiinspektør Einar Aas i Asker og Bærum politidistrikt til Nettavisen.

Norsk politi fant ut at han det siste året oppholdt seg i Singapore. Men Norge har ingen utleveringsavtale med dette landet.

- Men i dialog med politimyndighetene i Singapore, fikk de selvfølgelig kunnskap om ting som han ikke hadde oppgitt da han søkte om oppholdstillatelse - nemlig at han var straffedømt, sier Aas.

Mannen ble dermed utvist fra Singapore.

- Vi visste når han dro, sier Aas.

For to uker siden ble han pågrepet i Doma i Qatar. Der har han sittet til vi mandag dro ned for å hente ham, forteller politiinspektøren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rett i fengsel
Klokken 11.20 torsdag landet de norske politiledsagerne og fangen på Oslo lufthavn Gardermoen. Nå bærer det rett i fengsel etter at han har unndratt seg straffeforfølging.

- Den saken har jo egentlig vært en verkebyll helt siden han ble fremstilt for retten. Det har vært veldig mye støy i saken rundt politiet og med masse presseomtale. Men vi tok saken seriøst fra første øyeblikk da han unnlot å møte til ankebehandling, sier Aas.

Politiinspektøren sier det likevel ikke er til å stikke under en stol at media har hatt fokus på saken, og at det var med på å styrke at de skulle følge opp saken.

- Lovens lange arm henter dem inn over tid når de forlater landet, sier han.

Aas kjenner ikke til hvor mange dømte som rømmer til utlandet.

- Vi har hatt to hos oss. En som var etterlyst for grove narkotikaforbrytelser. Han ble pågrepet i Spania, og denne saken de siste fire årene. Vi forfølger de sakene vi har grunn til å følge, sier han.

Se mer på TV 2 Nyhetene 21.00

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.