RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Høyres garantiliste

Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)
Sist oppdatert:
Erna Solberg ber Jensen og Sponheim om å slutte med garantiene. Selv har Høyre en liste av garantier.

- Høyre ber oss om ikke å garantere, men selv har de garantert så mye at det nesten ikke er noe politikk igjen å diskutere i en eventuell Frp- og Høyre-regjering. Der det er lagt ned flest garantier de siste årene, er mot Frps politikk, sier Siv Jensen til Nettavisen.

Før helgen gikk Erna Solberg ut i P4 med følgende oppfordring til Jensen og Frp:

- Både Siv Jensen og Lars Sponheim må slutte å gå på limpinnen til journalistene og skrive under på slike garantier. Partiene har et ansvar overfor egne velgere, nemlig at de bruker stemmene til å få til mest mulig av det man gikk til valg på.

Garantiene hun viste til var altså Siv Jensen garanti mot samarbeid med en borgerlig regjering uten Frp, og Lars Sponheim garanti mot å samarbeide med en regjering inkludert Frp.

Men Høyre har selv garantert mot store deler av Frps politikk:

Allerede i oktober skrev Høyre dette manifestet der Erna Solberg garanterer at partiet ikke viker en tomme på følgende områder:

  • Handlingsregelen skal følges: Høyre legger dermed ned veto mot Frps ønsker om å investere mer oljepenger i Norge.
  • Pengemarkedet skal reguleres strengt: Noe som for så vidt er uproblematisk for Frp.
  • Integrering er et satsingsområde: Høyre har lagt ned veto mot det de mener er en generaliserende innvandringspolitikk fra Frp. Høyres Afshan Rafiq har fulgt opp dette i Dagbladet der hun konstaterte at «Frp får ikke gjennom sin innvandringspolitikk». Høyre ønsker å gi mer for å integrere, og skape særordninger for innvandrere. Frp ønsker å legge mer ansvar på innvandrerne selv. Mandag påpekte Siv Jensen på nettreff i Nettavisen at de fleste av Frps forslag allerede er utprøvd i Danmark med stort hell.
  • Offensiv kulturpolitikk, også overfor ikke-kommersiell kultur: Høyre legger dermed ned veto mot en Frp-politikk som ikke vil bruke skattepenger på en rekke kulturtilbud. Dette ble utdypet av Per-Kristian Foss i Aftenpostens artikkel «ingen makt til Frp»

Klimapolitikk
I tillegg til dette vetodokumentet har Høyre bundet seg til rødgrønne samt Venstre og KrF i Klimaforliket. I tillegg har Høyres Ivar Kristiansen gått knallhardt ut mot Frps skepsis til at klimaendringene er menneskeskapt og kaldt dem «Rystende og skremmende».

Og i juli gikk Jan Tore Sanner ut og oppfordret Frp til å gi en garanti for at partiet vil kjempe for et regjeringsskifte uansett. Den gang var det altså Frp som var skeptisk til garantier siden den ville innebåret en eventuell støtte til Venstre/Høyre/KrF-regjering.

- Slutt med garantiene
Siv Jensen sier at Frp i motsetning til andre partier ikke har gitt garantier som avlyser andre partiers program i et eventuelt regjeringssamarbeid.

- Frp har også mange viktige saker: Vi vil ha innstramninger i asylpolitikken, lavere skatter til de med lavere inntekt, innstramning i kriminalpolitikken og en slutt på økt brukerfinansiering av veibygging. Men vi ønsker ikke å gi noen garantier. Vi ønsker å forhandle om dette i et eventuelt regjeringssamarbeid, sier hun.

- Det er forskjell
Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, sier at både klimaforliket og handlingsregelen er avtaler som er underskrevet i Stortinget, og at partiet derfor er bundet i disse sakene.

-Det er stor forskjell på å stå fast ved avtaler underskrevet i Stortinget, og avtaler underskrevet i et radiostudio, sier Sanner.

Når det gjelder kulturpolitikken konstaterer han at Frp står alene om kraftige budsjettkutt, og at en regjering av Høyre og Frp må forholde seg til andre partier.

Enig om innvandring
-Når det gjelder asyl og innvandringspolitikk så tror jeg at vi sammen kan få til gode løsninger, sier Sanner.

- Men hva med garantien Afshan Rafiq har kommet med til Dagbladet?

- Jeg kjenner ikke innholdet i den artikkelen, sier Høyres nestleder men står på at Frp og Høyre ikke er helt uenige her.

- Tror du at Frp og Høyre kan enes om for eksempel eldreomsorgen? (Frp vil ha statlig styring på eldreomsorgen mens Høyre vil la kommunene beholde kontrollen)

- Ja, men jeg har ikke tenkt å gå gjennom noe regjeringsprogram punkt for punkt. Det blir feil, sier han.

- Ikke hamret i stein
Jensen mener at heller ikke vedtak i Stortinget er hamret i stein, og at løfter gitt til velgerne er like viktige som de vedtatt i Stortinget.

- Jeg håper at Høyre besinner seg, og at de blir med å gi det velgerne det de ber om: En slagkraftig regjering der både Høyre og Frp er med, sier Jensen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere