*Nettavisen* Nyheter.

Her er julegavene som aldri kom frem

Foto: Kaja Engnæs Hoff (Nettavisen)

Julegavedetektivene ved godssenteret hos Posten i Oslo, sitter fortsatt igjen med 70 julegaver som ikke kom frem til jul.

21.01.10 19:56

Hvert år kommer det julegaver til Posten, som mangler lapper med mottaker, avsender eller adresse. Julegavedetektivene jobber iherdig for å finne frem til riktig eier, men fortsatt er det mange julegaver som ikke er kommet til rette.

- På landsbasis har vi hatt rundt 300 julegaver med ukjent adresse, og vi har løst omtrent 100. Hvert år løser vi i snitt 80 prosent av alle julegaver med ukjent informasjon, sier Åse Marie Lerfald, førstepostkonsulent og julegavedetektiv ved Postens Godssenter i Oslo, til Nettavisen.

Selv har hun funnet eierne til 62 av julegavene fra 2009, og hun jobber fortsatt med å finne flere.

Mange telefoner
Mange av pakkene som kommer inn til godssenteret mangler fullt navn og adresse, og har bare til og fra-lapper på seg. Lerfald må derfor være kreativ og utnytte den lille informasjonen som hun kan få tak i.

- Mange av pakkene har strekkode, som kan vise meg hvor pakken er levert inn og navn på avsender. Så er det bare å bruke telefonkatalogen og begynne å ringe rundt. Det blir mange telefoner på en dag, smiler hun.

Julegavedetektiven jobber med flere pakker i løpet av en dag, og gir seg ikke før hun får treff.

- Når jeg får treff må vedkommende forklare pakkens form og innhold, og fortelle hva som står på til og fra-lappen. Jeg vil også alltid snakke med avsender, slik at jeg vet at pakken kommer til rett eier, sier Lerfald.

Hun føler seg 100 prosent sikker på at alle julegavene som sendes ut fra godssenteret, kommer til riktig eier.

- Som å vinne i lotto
Lerfald har jobbet som julegavedetektiv hos Posten i sju, åtte år, og hun engasjerer seg stort for å finne riktig eier til alle julegavene. Å finne løsningen bak en bortkommen pakke beskriver hun som en veldig god følelse.

- Det å få treff er kjempegull! Jeg finner ikke en gang ord for det. Det er som å vinne i lotto, ler hun.

Hun forteller at dem hun ringer blir veldig glade og litt forbauset.

- De blir jo veldig imponert over at vi klarer å finne dem.

Fra nissene i Østerveien
- Nå står jeg fast på tre gaver, som jeg trenger hjelp til å finne eiere til. Én gave må jeg tåle å ikke finne ut av, men ikke tre.

Lerfald viser frem tre gaver som hver har en lapp til «Markus», «Jakob» og «Nikolay» – «Fra nissene i Østerveien».

- Altså, det er fryktelig mange mennesker som bor i Østerveien i Kristiansand. Så disse må jeg ha hjelp til å løse, sier Lerfald, som håper at noen vil ringe på gavene.

Bruk god tid
Julegavedetektiv Lerfald forteller at det er helt vanlig at Posten hvert år mottar noen hundre julegaver som ikke har tilstrekkelig med informasjon til at de kommer frem.

- Den klassiske situasjonen er at mottaker synes det er ubehagelig å ringe avsender for å spørre om han ikke har sendt julegave i år. Hva om han ikke har sendt? På den andre siden sitter avsender og er snurt fordi han ikke har mottatt noen takk for julegaven.

Derfor råder hun alle til å bruke god tid på gavepakking og sending.

- Skriv tydelig, og legg også en lapp med telefonnummer og navn på både avsender og mottaker inni pakken. Bruk god emballasje, og husk å teip godt i begge ender på esker, sier Lerfald.

Hun legger til at folk er blitt flinkere til å bruke esker når de sender julegaver.

- I jula sendes det jo rundt 170.000 gaver, og da er jo ikke 300 bortkomne julegaver et veldig høyt tall i den sammenhengen, sier hun.

Savner du en gave?
Dersom du savner en julegave, kan du frem til 1. februar gå inn på posten.no eller ringe julegavetelefonen: 810 07 110.

Etter 1. februar blir alle julegavene fra terminaler over hele landet sendt til Kristiansand. Der blir de liggende frem til neste jul, og dersom noen da ikke er oppsporet, blir de solgt på auksjon.

Pengene fra denne auksjonen blir gitt til et veldedig formål.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag