*Nettavisen* Nyheter.

Her er løgnene om Breiviks fantasiuniform

- Han har simpelthen tatt noe som eksisterer, så har han gitt det en annen betydning, i sitt redselsfulle, fantasifulle og ubegripelige univers, sier ekspert.

29.07.11 17:42

I manifestet har Anders Behring Breivik gått i detalj rundt sin uniform og de ulike dekorasjonene.

Det du kanskje ikke visste, er at dette ikke er annet enn billige dekorasjoner kjøpt i amerikanske og britiske nettbutikker.

For eksempel koster uniformen uten «stæsjet» hele 24.95 dollar, eller rundt 133 norske kroner etter dagens kurs. Du kan riktignok få tilsvarende jakker i større størrelser til høyere pris.

Og om du vil, kan du lett ikle deg tjenestebånd fra krigen i Vietnam eller ha soldatdistinksjoner på skulderne.

Løgnene avslørt
I Breiviks mye omtalte manifest, forteller han med egne ord hva alle medaljene og ordensbåndene på uniformsjakka betyr.

Men, dersom vi tar disse medaljene og ordensbåndene inn i den virkelige verden, får de en helt annen betydning.

Den danske pensjonisten, seniorsersjant Erik Dam, som har tjenestegjort for den danske marinen i 43 år, har nøye undersøkt Anders Behring Breiviks uniform og dekorasjoner.

Han har av egen interesse gjort dette arbeidet. Nå har han avslørt Breiviks manifestløgner, der han har forvridd betydningene av de ulike dekorasjonenes betydninger.

- Har gitt det ny betydning
Erik Dam understreker at både uniformen og dekorasjonen brukes i virkeligheten - men under en helt annen betydning.

- Han har simpelthen tatt noe nobelt som eksisterer, så har han gitt det en annen betydning, i sitt redselsfulle, fantasifulle og ubegripelige univers, sier seniorsersjant Dam, til Nettavisen.

- Uniformen er av typen U.S. Marine Corp. Den er original, og man kan kjøpe den en rekke steder på internett. Man kan kjøpe den for 24.95 doller, man kan også kjøpe den for tre-fire-fem hundre dollar, sier Dam.

Under en pressekonferanse torsdag, bekrefter politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby at Breivik har skaffet seg uniformene som er avbildet i manifestet, i utlandet, på lovlig vis.

Fantasiforklaringer
I manifestet skriver Breivik at fortjenestebånd nummer 13 (i oversikten i bunnen av saken) «gis til den som har drept eller henrettet kulturmarxistiske landsforrædere.»

I virkeligheten gis fortjenestebåndet, med navnet «Purple Heart Medal» til en som blir drept eller skadet i en trefning mellom USA og en fiendtlig stat.

I manifestet skriver også Breivik at fortjenestebånd nummer 2, «Ærefull korsfarer - gis til den som har forsøkt å befri Europa fra islams grep».

I virkeligheten er dette et amerikansk fortjenestebånd, med navn «Air Force Organizational Exellence Award», og tildeles av United States Air Force og er den laveste av utmerkelsene fra flyvåpenet.

Alle de 16 ordensbåndene kan kjøpes på internett - for mellom to og fem dollar per stykk.

Se oversikt over alle ordensbåndene og betydningene av disse i bunnen av saken.

Bånd for Vietnamkrigen
Det var spesielt ett fortjenestebånd Erik Dam reagerte på; nummer 15.

- Jeg tenkte, «han har da ikke vært i Vietnamkrigen!». Vietnamkrigen sluttet kort tid etter jeg kom til USA i 1974. Jeg var på den danske ambassaden i fem år, og kjente igjen det gule båndet med tre striper, sier Dam.

Den virkelige betydningen av fortjenestebåndet er altså tildelt til den som har gjort en eksepsjonell god innsats i krigen i Vietnam mellom 1954 og 1976.

Her har Breivik gitt båndet betydningen «Kristendomsbeskytter», og gis til den som har ytet en ekstraordinær motstand mot kulturmarxismen.

- Fullstendig ubegripelig
Når det gjelder Temeplridderkorsene, er disse korsene enkle å få tak i.

Klikk på bildet for å forstørre.

- De tre korsene kan man finne i stort sett i alle regaliebutikker i England. Det foregår på den måten at, når man er medlem av Knights tempelar, som er en god og fornuftig orden hvor man prøver på å gjøre menn til noen bedre samfunnsborgere, så skal man gå til en sånn butikk og kjøpe det man nå har blitt utnevnt til, for 100 kroner stykk.

- Og at han som har en helt annen idé, går med det på den måten, er fullstendig ubegripelig, sier Dam.

Korsene er også å få kjøpt i nettbutikker som spesialiserer seg for samlere.

I manifestet kaller Breivik korset helt til høyre på bildet for «Konstantins røde Kors», og gis til den som har mottatt minst 15 utmerkelser i kampen mot Islam.

Det opprinnelige navnet er «Knights Companion of the Red Cross of Constantine». Denne kan kjøpes på nettet for 11.99 britiske pund.

Justiciar Knight
På venstre arm bærer Breivik egenprodusert uniformsdekor. I manifestet kaller han denne «Justiciar Knight» Symbolene i pannen på kraniet står for islam, kommunisme og nazisme, og Breivik anser disse som de værste hat-ideologiene i vår tid.

Den indiske avisen The Hindu bekrefter at firmaet Indian Art Company har laget to logoer, den ene tilsvarende den Breivik har på armen, på bestilling av en kunde i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

MERK: Dette er en oversettelse av Erik Dams opprinnelige beskrivelse (som er på engelsk) av de ulike fortjenestebåndene.

1: Army and Air Force Presidential Unit Citation – For tapperhet og besluttsomhet i gjennomføringen av oppdrag under svært vanskelige og farlige forhold.

2: Air Force Organizational Excellence Award – Tildeles av United States Air Force og er den laveste av utmerkelsene fra flyvåpenet.

3: Legion of Merit Legionnaire – For eksepsjonelt fortjenstfull innsats ved utførelsen av fremragende tjeneste og dåd.

4: Bronze Star Medal – For fremragende fortjenester i strid.

5: Navy Cross – Deles ut av USAs sjøforsvar til de som utmerker seg i kamp ved ekstraordinært heltemot i operasjoner mot fienden. Den nest fremste utmerkelsen i USA etter Medal of Honor.

6: Air Force Combat Action Medal – For aktiv strid mot fienden, på land eller i luften.

7: Southwest Asia Service Ribbon – Gjenkjennelsesmerke for dem som deltok i Operation Desert Shield eller Desert Storm, mellom 2. august 1990 og 30. november 1995.

8: Coast Guard Arctic Service Medal – Tildeles etter 21 dagers aktiv tjeneste i strekk nord for polarsirkelen.

9: Silver Lifesaving Medal – Tildeles amerikanske militære eller sivilister som redder eller forsøker å redde en person fra å drukne.

10: Navy Recruit Training Service Ribbon – Denne får man etter tre år som drill instructor ved et militært treningssenter.

11: Ukjent utmerkelse som sannsynligvis kommer fra nasjonalgarden.

12: Prisoner of War Medal – Tildeles enhver som blir tatt til fange under en operasjon mot en fiende av USA.

13: Purple Heart Medal – For en som blir drept eller skadet i en trefning mellom USA og en fiendtlig stat.

14: Army Meritorious Unit Commendation Ribbon – Tildeles for forskjellige heltemodige dåder eller fortjenstfull innsats I tjenesten.

15: Vietnam Presidential Unit Citation – Tildelt for eksepsjonell tjenesteutførelse I Vietnam mellom 1954 og 1976.

16: Army Valorous Unit Award Ribbon – Ekstraordinær heroisk innsats mot en bevæpnet fiende av USA.

Se oversikt oversikt over andre fortjenestebånd her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag