Her er lokkebrevet til Titov

Med dette brevet forsøkte Politiets overvåkingstjeneste (POT) å verve Arne Treholts føringsoffiser Gennadij Titov som dobbeltagent. Les lokkebrevet til KGB-toppen her.

24.11.04 12:02

I tiden rundt arrestasjonen av Arne Treholt i januar 1984, forsøkte Politiets overvåkingstjeneste (POT) å verve Treholts sovjetiske føringsoffiser, Gennadij Titov, som dobbeltagent.

Politiet ville opprinnelig verve en av Titovs kolleger. Men da POT oppdaget at Titov trolig var Treholts føringsoffiser, lot de i stedet tilbudet gå til ham. På Hotell Intercontinental i Wien 20. januar 1984 skrev POTs nestkommanderende Tore Johnsen i all hast et brev til Titov på hotellets brevpapir. For sikkerhets skyld ble Titov gjort oppmerksom på at tilbudet egentlig hadde vært ment for kollegaen Lopatin.

Brevet er gjengitt i Arne Haugestads bok «Kappefall - et varslet justismord», som blir gitt ut onsdag.

I brevet blir KGB-agenten tilbudt 500.000 dollar og etablering i et vestlig land for å la seg verve. Pengesummen tilsvarte rundt fire millioner kroner i datidens pengeverdi. Arne Haugestad, som var forsvarer for Arne Treholt fra 1985 til 1992, kaller vervingsforsøket «et miserabelt utpresningsforsøk».

Avfeid
Forsøket slo da også sørgelig feil. Titov avfeide tilbudet. Noen dager senere sendte den sovjetiske ambassaden i Oslo ute en pressemelding der ambassaden hevdet den satt på «uomtvistelige fakta som kan bekrefte provokatoriske handlingere mot sovjetborgere i utlandet, forsøkt utført av vestlig og spesielt norsk etterretningstjeneste».

POT på sin side offentliggjorde bilder av Treholt og Titov tatt i Wien. I forbindelse med lanseringen av boka «Gråsoner» innrømmet Treholt at skulle ønske han ikke hadde truffet Titov.

- Jeg skulle gjerne vært foruten møtet med Titov, sa han.

Her er vervingsbrevet fra POT, oversatt fra engelsk (se også faksimile nederst):

«Gennadij Fedorovitch

Det vedlagte notatet var ment for herr Lopatin, men jeg var glad da jeg sist kveld så at det var deg. Vår observasjon av deg gjennom de siste år tyder på at du ennå mer sannsynlig vil akseptere vårt oppriktige tilbud.

Så snart som mulig og innen 2 timer fra du har mottatt dette brevet må du være i resepsjonen på Hotel Intercontinental .

Du går inn i hotellet gjennom hovedinngangen, og jeg vil kontakte deg der.

Den betydelige pengesum du er garantert, i tillegg til fullstendig sikkerhet og ny etablering i et vestlig land etter ditt valg er 500 000, fem hundre tusen US dollar. Håper å se deg snart.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.