*Nettavisen* Nyheter.

Her er Munch-tiltalen

Foto: Politiet

Tirsdag ble tiltalen mot de seks politiet mener har spilt en rolle i ranet av «Skrik» og «Madonna» offentliggjort. Les hele tiltalen her!

20.12.05 16:11

Tiltalen ble forkynt for de seks tiltalte i løpet av mandag og tirsdag. Fem er tiltalt for å ha spilt en aktiv rolle i selve ranet, mens den sjette personen er tiltalt for grovt heleri, etter at han oppbevarte maleriene i bussen sin parkert på Kjeller i Akershus.

Les hele tiltalen her (pdf-fil)

Her er de tiltalte:
Nr. 1: Stian Skjold (30): Hjalp til med bortkjøring og lagring av maleriene

Nr. 2: Petter Tharaldsen (34): Skal ifølge politiet ha kjørt ransbilen.

Nr. 3: Bjørn Hoen (37): Den antatte bakmannen. Skal ha kjøpt ransbilen av tiltalte nr. 4 og skal ha deltatt i å frakte bildene fra skjulestedet på Kjeller til ukjent sted. Han skal også ha vært involvert i et forsøk på å selge maleriene.

Nr. 4: 38-åring fra Sarpsborg: Rengjorde og overleverte ransbilen til ranslaget. Skal senere ha deltatt i et forsøk på å selge Munch-maleriene.

Nr. 5: 38-åring fra Ytre Enebakk: Rengjorde og overleverte ransbilen til ranslaget.

Nr. 6: 35-åring fra Oslo: Tiltalt for grovt heleri etter at maleriene ble oppbevart i bussen hans over en periode.

Vil ikke binde seg
Strafferammen for de fem første tiltalte er på inntil 17 år, mens 35-åringen fra Oslo risikerer inntil seks års straff. Statsadvokat Terje Nybøe, som blir aktor i saken, sier til TV 2 Nettavisen at han ikke ønsker å gå ut med hva de forskjellige skal ha gjort i forbindelse med selve ranet.

- Noen av de tiltalte har forklart seg, mens andre ikke sier noe. Vi ønsker ikke å binde oss til hvem som har gjort hva i selve tiltalen, sier Nybøe til TV 2 Nettavisen.

Han legger likevel ikke skjul på at påtalemakten mener Petter Tharaldsen kjørte ransbilen vekk fra Munch-museet etter ranet. Tharaldsen soner allerede en dom etter Aker brygge-ranet, hvor han ble funnet skyldig i å ha vært sjåfør for ransbilen her.

Flere forhold
Flere av de tiltalte er også tiltalt for andre forhold. 38-åringen fra Enebakk er tiltalt for å ha brutt seg inn i Høland Sparebank i Aurskog-Høland 3. juni i fjor. Innbruddet gav ikke noe utbytte. 38-åringen fra Sarpsborg er også tiltalt for å oppbevaring av en ulovlig pistol, samt for å ha stjålet en seilbåt. To av de tiltalte er også tiltalt for å ha oppbevart narkotika.

Statsadvokat Nybøe sier saken nå er oversendt Oslo tingrett. Saken blir trolig berammet til en gang midt i februar til neste år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag