*Nettavisen* Nyheter.

Her er Munch-tyvenes fluktrute

JELØY (TV 2 Nettavisen): Politiet har funnet flere fotspor i snøen som de tror stammer fra Munch-tyvene i Moss.

07.03.05 16:17

I 14-tiden mandag var åstedsgranskerne fra Kripos ferdig med sine undersøkelser på Refsnes Gods. Politiet har få spor i saken.

- Vi har ikke hatt noen fremdrift i dag. Vi har en rekke spor som skal undersøkes på laboratorium og vi gjennomfører en rundspørring i området. Men vi er fremdeles der vi var i dag tidlig, sier etterforskningsleder Jan Pedersen ved Moss politistasjon sier til TV 2 Nettavisen mandag ettermiddag.

Pressen slapp til
Etter at politiet var ferdige med sine undersøkelser fikk pressen slippe inn i restauranten hvor tyvene bare 15 timer i forveien tok seg inn ved å bryte opp terrassedøren.

- Vi holder på å vaske og rydde restauranten nå. Vi håper på å kunne åpne spisesalen for gjester alt i kveld, sier administrerende direktør Rolf Skodjereite ved Refsnes Gods til TV 2 Nettavisen.

De frekke tyvene som slo til i 23-tiden søndag, bare minutter etter at siste gjest hadde forlatt restauranten. De rakk å røske ned tre verdifulle bilder fra veggen før de ble oppdaget av resepsjonisten som var på vei hjem.

På grunn av tidspunktet var ikke alarmen i spisesalen slått på. Det er heller ikke videoovervåking av millionskattene som hotellets gjester kan hvile sine øyne på mens de spiser.

Se bilder fra fluktruten nederst i artikkelen.

TV 2 Nettavisen har summert opp sporene politiet sitter med og rekonstruerer følgende fluktrute:

Mistet bilde i flukten
Skremt av resepsjonisten løp tyvene fra stedet med med bildene i armene. De to forsvant ut terrassedøren, men på veien mistet de det ene bilde i bakken.

Politiet har tidligere opplyst at det skulle dreie seg om et fjerde bilde. Men ifølge etterforskningsleder Jan Pedersen ved Moss politistasjon var det kun tre bilder som ble fjernet fra veggen. Glasskår og biter fra den ene rammen ble liggende igjen på bakken. Det er imidlertid uvisst om bildet ble skadd i fallet.

TV 2 Nettavisen fant spor
Etter å ha plukket opp bildet fra bakken fortsatte flukten mot Tårnveien som går langs med tomta til Refsnes Gods. Her fant TV 2 Nettavisen og TV 2s fotograf et spor som høyst sannsynlig stammer fra tyveriet, nemlig en del av en messinglampe til et av bildene som de fikk med seg.

Politiet har sikret seg lampesporet og Kripos vil trolig undersøke det for fingeravtrykk og DNA.

Satt spor i snøen
Etter å ha mistet lampedelen gikk ferden etter alt å dømme på skrått over plenen foran godset og opp i Refsnesaleen. Midt ute på plenen mellom Tårnveien og Refsnesalleen har politiet funnet fottøyavtrykk i snøen som de tror er fra ransmennene. Området var avsperret mandag og sporene merket med oransje spraymaling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Neste spor ble funnet på en parkeringsplass noen hundre meter lenger sør i Refsnesaleen, retning Moss. På parkeringsplassen, som ligger like ved noen mindre boligblokker, var to områder avsperret med politibånd. Båndene var fjernet mandag ettermiddag. På begge stedene har politiet funnet både fotspor og bilspor i snøen.

Det er dermed mulig at det var her fluktbilen sto parkert. Fra parkeringsplassen er det uvisst eksakt hvor ferden har gått. Ifølge en nabo TV 2 Nettavisen har snakket med, er det bare to muligheter. Tyvene enten har kjørt mot Moss, eller tatt sjøveien. Med bil er det kun en vei fra Jeløy.

Kan ha tatt sjøveien
Dersom de forsvant sjøveien har tyvene enten løpt ned mot sjøen til en båt som sto klar, eller så har de kjørt ned til vannkanten, parkert bilen og så gått om bord i en båt.

Et siste alternativ er at ranerne fortsatt befinner seg i Jeløy-området. Ifølge naboer er det en rekke plasser å gjemme seg i området.

Politiet bekrefter at ranerne tok seg opp i Refsnesaleen, men de ønsker ikke å kommentere fluktruten ytterligere.

Verdifulle bilder
De tre bildene er til sammen verdt opp mot 4 millioner kroner. Akvarellmaleriet «Blå kjole» fra 1915 er det eneste i sitt slag og kan ifølge Munch-eksperten Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels Plass Auksjoner være verdt opp mot 3 millioner alene.

De to andre verkene er litografier, eller såkalte grafiske trykk, som Munch produserte i store mengder. Elgheim anslår at de «Selvportrett» og «Portrett av forfatter August Strindberg» er verdt fra 200.000 til 500.000 kroner hver, avhengig av tilstanden på trykkene.

TV 2 Nettavisen følger saken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.