RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Norges galeste bygd

Sist oppdatert:
Med egen regjering og sprø innfall har bygdefolket klart å stoppe fraflyttingen. Se bilder og web-tv. Levende bilder: Se TV 2-dokumentaren

Stedet heter Næroset, og de kaller seg rett og slett for Lucky Næroset. Mandag kveld så du den optimistiske bygda i Dokument 2 på TV 2.

- I stedet for å gjøre som alle andre, har vi bestemt oss for å gjøre det motsatte. Vi bruker humor, galskap, fantasi og mot i stedet for å syte, sier bygdas statsminister, Jan Arne Haukåssveen, til TV 2 Nettavisen.

Bygda har både en statsminister og en fantasiminister, noe de har de hatt siden 28. november 1999. Det var da Næroset proklamerte seg som en egen fristat.

Enorm optimisme
Med humoren har de et mål, nemlig å forhindre fraflytting og ikke minst for å få flere folk til å flytte til bygda. Galskapen har gitt resultater.

- Det er blitt en enorm optimisme i bygda. Ingen hus står tomme, og når hus er til salgs blir dem solgt med en gang. Det virker som om de unge også ønsker å bli boende her, sier statsministeren fornøyd.

Det var noen kloke hoder i Næroset som la fram ideen om å etablere en fristat da grendeskolen ble truet med nedleggelse. Bygda ble med.

- Jeg er imponert over at alle aldersgrupper er med når vi har arrangementer. Folk syter ikke, og det har gitt en oppadgående spiral i stedet for en nedadgående. Flere burde gjøre som oss, sier Haukåssveen til TV 2 Nettavisen.

Setter fyr på julgrana
Det er ikke måte på hva den lille hedemarksbygda med 1170 innbyggere finner på. En gang i måneden har de regjeringsmøter, det vil si styremøter i grendelaget.

De arrangerer konferanser med mye sprell, samler hele bygda til å bygge luftslott, henger i hengekøyer i skogen, stiller ut byfolk i bur, lytter på meitemark og sist men ikke minst: de tenner bokstavelig talt på julegrana.

Skilter verden rundt
I dokumentaren som ble vist på TV 2 mandag, fikk vi se hvordan Lucky Næroset gjør seg kjent - også utenfor Norge. De reiser verden rundt for å sette opp skilt som peker mot hjembygda. Allerede er åtte slik skilt på plass rundt omkring i verden, blant annet i Malaysia, New Zealand, Thailand, Italia og USA

- Det niende er på vei til Cairo i dag. Målet er å sette opp hundre stykker i løpet av året som kommer, forteller statsministeren til TV 2 Nettavisen.

Han presiserer at de ikke bare er navlebeskuende. I forbindelse med skiltoppsettingene, samler de også inn penger til etablering av en skole i Sierra Leone.

Egen hilseminister
Og flytter du til bygda, lover statsministeren at du blir godt tatt imot:

- Vi har en egen hilseminister som reiser rundt og hilser på de nye i bygda, og gir dem to ukers abonnement på lokalavisen og en folder med bygdas viktigste telefonnumre, sier Haukåssveen.

Finnes det noen lignende bygder i Norge? Skriv inn nedenfor og fortell!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere