RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Norges narkoparadis

Sist oppdatert:
Selgerne jobber døgnet rundt - kundene er rike og velutdannete. Se bildene.

(iOslo.no) Professor Willy Pedersen har forsket på hasjsalget i Oslo, og slått fast at rike velutdannede mennesker med hus og barnevogn lever i en uatskillelig symbiose med unggutter fra Afrika som langer.

- Vil du kjøpe hasj?
- Går du en tur langs nedre Akerselva, er sannsynligheten stor for at du vil treffe en som spør: «Kjøpe hasj?». Han vil være ung og se afrikansk ut, sier professor Willy Pedersen til Uniform.

Han er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi.

I mer enn ett år har han og samarbeidspartneren Sveinung Sandberg fra Universitetet i Bergen vært i miljøet der hasjen selges i hovedstaden.

Ingen utdannelsen, ingen jobb
Ifølge den nye boka de to har gitt ut handler hasjsalget først og fremst om å falle utenfor for de mange langerne.

- Å være «på Elva», som guttene selv kaller det, handler om å falle utenfor. Guttene har verken jobb eller utdanning, de har opplevd å bli diskriminert, og mange savner familie og venner, sier Pedersen til universitetsbladet.

Tittelen på boka er Gatekapital. Det er det man trenger for å klare seg på et av samfunnets lavere plan.

- Flyter over av hasj
- Denne byen flyter over av hasj. Nesten halvparten av alle som vokser opp her, prøver seg på cannabis, forteller Pedersen. Det meste av hasjen omsettes i private nettverk, godt skjult for politi og folk flest. Men når det gjelder den gatebaserte omsetningen, er nedre del av Akerselva blant de viktigste stedene i Norge.

iOslo.no tok en tur til et av de mest populære salgsstedene. Nederst i Markveien på Grünerløkka er det fritt frem for åpenlyst hasjsalg. I løpet av 45 minutter ser man flere transaksjoner bli gjennomført, og det før mørket har senket seg over januardagen.

- Hit kan man komme for å gjøre en rask handel, frikoblet fra kravet om personlig kontakt. Folk med høy utdanning drar hit for å kjøpe hasj, forteller Pedersen.

Lurer kundene
Ungguttene som står for salget jobber selvstendig. Det meste av stoffet de selger har opprinnelse i Marokko, og har gått gjennom flere ledd før det havner på gata i Oslo.

Ett gram hasj koster cirka 100 kroner, en pris som har vært den samme siden begynnelsen av 80-tallet. Guttene tjener i tillegg penger på å lure kundene sine.

Les flere saker på iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere