RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Norges nye gangsterleder

Foto: David Andresen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Jeg håper at de andre kriminelle organisasjonene vet hva som er best for dem, og holder seg borte, sier den norske lederen for Original Gangsters.

Tirsdag skrev Nettavisen at Original Gangster (OG), en av Sveriges mest voldelige gjenger, jobber med å etablere seg i Norge. Denho Acar, som er etterlyst i Sverige og har søkt tilflukt i Tyrkia, ønsker å bygge ut den svenske kriminelle gjengen til et europeisk størrelse, og sier han har etablert gruppen både i Nederland, Tyskland og Norge.

- Vi har etablert oss i Norge, sa Denho Acar i Nettavisen tirsdag.

Les utfyllende sak om Original Gangsters i Sverige her.

Flere er kritiske til at OG har fått fotfeste i Norge. Selv sier Denho Acar, og den norske lederen, at det er mellom 20 og 30 medlemmer i Norge og at flere nordmenn venter på å bli en av «brødrene». Gjennom Original Gangsters øverste sjef, Denho Acar, møtte vi den norske lederen for organisasjonen. Den norske lederen sier at OG-medlemmer har befunnet seg i Oslo så tidlig som i 2002, og at han nå jobber for å gjøre Original Gangsters til en av de største gjengene i byen.

Den norske lederen ønsker å være anonym. Han er svensk og i 30-årene, dømt for drap, utpressing og frihetsberøvelse. I fjor høst var han en periode leder for svenske OG, mens andre ledere satt i fengsel. Da Mahad Gadudow, som Nettavisen intervjuet i Gøteborg , slapp ut av varetekt tidligere i år, reiste han til Oslo for å bygge organisasjonen her.

Se videoreportasje her(artikkelen fortsetter under)

Oslo-gjengene

Magasinet Norsk Politi og iOslo har tidligere presentert A- og B-gjengen, to av de sentrale gjengene i Oslos underverden. Her kan du lese hvordan disse gjengene fungerer, og om deres kjennetegn.

Les artikkelen her

Tviler på at OG er i Oslo
- Vi vet om én person som løper rundt i Norge. Vi har ikke informasjon om at det er mange, sa operativ sjef Sven Alhbin ved länskrim i Västra Götaland da vi intervjuet ham i Gøteborg om OGs Norge-planer.

TV 2s krimekspert, Johnny Brenna, var tirsdag morgen i kontakt med flere personer i Oslos underverden.

- Det er ingen som har hørt at de har etablert seg i Norge. Det er tilbakemeldingen jeg får fra alle typer miljøer, sier Brenna. Ut fra den informasjon han sitter med, tror Brenna at utspillet fra Original Gangsters er skryt og overdrivelser for å vise rivaler at de har internasjonale forgreninger.

- Vi har sett tendenser
- Vi har sett elementer av det, men å si at OG er etablert i Norge er å ta hardt i, sier politiinspektør og leder ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Iver Stensrud, til Nettavisen. Stensrud har vært kjent med OG de siste 20 årene og vet godt hva de har stelt istand i Sverige.

- Hvis du ser hva de har gjort i Gøteborg, så er det eksplosive ting. De har hatt en annen måte å gjøre opp på enn her i Norge. At en del paserer grensen og blir kontrollert. Det gir noen signaler, men det er iallfall ikke etablert på linje med Sverige, sier han.

- Vi er våkne for alt som er nytt. Vi får en del informasjon, men ingenting som tilsier at trusselnivået nå er på et nytt nivå, sier han.

- 20 - 30 medlemmer
- Det er klart de vet vi er her. Vi har hatt kontakt med flere personer i disse gjengene i årevis, sier den norske lederen til Nettavisen. Han mener at Brennas enten er dårlig informert, eller feilinformert.

At politiet ikke ser Sverige-tendenser rundt OG i Norge, forundrer ham ikke.

Mens svenske Original Gangsters er kjent for å ha vært i konflikt med en rekke kriminelle organsiasjoner de siste årene, holder nordmennene en langt lavere profil.

- Vi har operert i skjul, og bare tatt på oss trøyene ved et par anledninger, sier lederen. Medlemene opererer hver for seg. Det er bare når problemer oppstår at «brødrene» søker sammen.

- Ikke konfrontasjoner
- I Sverige har vi vært beredt på å gå så langt som nødvendig. Her i Norge har vi ikke hatt konfrontasjoner med andre gjenger. Jeg tror ikke heller at det kommer til å bli det, for jeg tror ikke at de vil ha et Sverige i Oslo, sier han.

Lederen sier at han ønsker et norsk OG som går langt mer stille i dørene enn i Sverige, og at det bare er ved konfrontasjoner at OG vil komme til syne for offentligheten.

- Jeg håper at de andre kriminelle organisasjonene vet hva som er best for dem, og holder seg borte, sier svensken.

Oslo som fristed
Den norske lederen, som Nettavisen møtte i Oslo, sier at OG kom til landet allerede i 2002.

- Under krigen mellom Bandidos og Original Gangsters, etter Persienmordet, så var det mye trykk mot OG fra svensk politi. Det førte til at noen søkte et fristed i Norge, forteller mannen. Persienmordet er et av de mer kjente drapene i Sverige. I 2002 skjøt OG-medlem Goran Kotaran ned lillebroren til en leder i motorsykkelgjengen X-team.

Kotaran skjøt ned den unge mannen med 8 skudd gjennom stuevinduet. X-team var på dette tidspunktet suporterklubb til Bandidos. I dag er gruppen tatt opp som en del av Bandidos. Kotaran, som skal ha gjennomført hele 10 drap i Sverige og Bosnia, er i dag fengslet i Bosnia.

Se hele intervjuet med den norske lederen i Nettavisen Video.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere