RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Norges villeste lover

Sist oppdatert:
Visste du at det er straffbart å starte hungersnød - eller lure noen ut av Norge? Les om de villeste lovene her.

(iOslo.no) Vi journalister liker å kalle det dypdykk når vi skriver om noe som ikke ligger skrikende i veikanten på informasjonens «Superhighway». Det vil si at alt som krever mer enn to søkeord i Google gjerne får merkelappen «dypdykk» eller «avsløring».

Vi her på iOslo.no har derfor tatt et dypdykk i straffeloven, og har faktisk kommet tilbake opp med dubloner fra en ukjent skatt. Vi har rett og slett funnet lovene du vil ha store problemer med å bli dømt for.

Felles for paragrafene er at de befinner seg nedover i sifferrekkene. Leser du § 300 og nedover, er det ofte trolig at politiadvokaten er på tynn is.

Are you a hypnotist?
Har du noensinne hørt om noen som er lokket ut av Norge? Kanskje denne loven fungerer for bra:

«§ 141. Den, som ved falske Forespeilinger eller anden underfundig Adfærd forleder nogen til at udvandre her fra Riget, eller som medvirker hertil, straffes med Bøder eller med Fængsel indtil 1 Aar.»

Norges lover hindrer også alle dem som vil starte hungersnød:

«§ 158. Den, som ved Brud paa overtagne Forpligtelser eller ved Udspredelse af falske Efterretninger bevirker, at der voldes Hungersnød eller Dyrtid paa Livsfornødenheder, eller som medvirker hertil, straffes med Fængsel indtil 8 Aar.»

Og visste du at det rett og slett er ulovlig å hypnotisere noen, selv om de samtykker? Paragraf 364 truer endog med fengsel i tre måneder:

«§ 364. Med Bøder eller med Fængsel indtil 3 Maaneder straffes den, som anvender noget Middel eller nogen Fremgangsmaade, hvorved en anden med sit Samtykke hensættes i hypnotisk Tilstand eller i Afmagt, Bevidstløshed eller lignende Tilstande. Denne bestemmelse er ikke til hinder for, at en læge eller en psykolog benytter hensettelse i sådan tilstand i videnskabelige øiemed eller ved sygebesøg. »

Paragrafen etter, nummer 365 i rekken, truer med samme straff om du ikke er forsiktig når du gjør akrobatiske øvelser.

Fengsel for lunsj-juks?
Her i redaksjonen hadde vi håndsopprekning om hvor vi skulle spise lunch. Jeg brukte to hender, og vant. Det var ikke så lurt:

«§ 373. Med Bøder eller med Fængsel indtil 3 Maaneder straffes den, som i et Bo eller i et Foretagende, hvor Afgjørelse træffes ved Stemmeflerhed,

1. tilsniger sig Adgang til uberettiget at deltage i Afstemning eller til at afgive flere Stemmer, end der tilkommer ham, eller medvirker hertil, eller

2. bevirker eller medvirker til, at Udfaldet af en Afstemning forvanskes.»

Skremt ennå? Er du en lovbryter, uten helt å kunne sette fingeren på det? Du kan trøste deg med paragraf 400:

«Den, som paa uindhegnet Sted plukker vilde Nødder, som paa Stedet fortæres, eller vilde Bær, Sop eller Blomster eller optager Rødder af vilde Urter, bliver ikke at straffe.»

Nå er dette bare et lite utdrag av Straffeloven. Har du vært utsatt for noe bedre, eller kjenner du særere lover? Send oss et tips.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere